Zaščita pred vlago v kopalnici

Kopalnica je stalno podvržena obremenitvam, ki lahko škodijo opremi in samemu prostoru. Seveda govorimo o vlagi, ki je v tem prostoru stalno dokaj visoka, poleg tega pa imamo pogosto opravka tudi z neposrednim stikom z vodo, saj pri umivanju voda hitro zaide izpod tuša ali pipe. Zato moramo prostor posebej dobro opremiti, da bo kos tudi takšnim obremenitvam.

Neposreden vpliv vode najbolje nevtralizirajo ploščice za kopalnico. Te so naravnost nepogrešljive, saj vode ne prepuščajo in ne zadržujejo, temveč jo uspešno usmerijo do odtoka. Mehke talne obloge v tej vlogi nikakor niso prava izbira, čeprav so prijetne za uporabo. Ploščice za kopalnico se namestijo tako po tleh kot po stenah do določene višine. Največ pozornosti si zasluži tuš kad, ki je glavni vir mokrote v kopalnici. Tuš kad je lahko povsem zaprta v kabino, kar je z vidika zaščite pred vodo idealna možnost, veliko pogosteje pa je zaprta le delno ali pa sploh ni, tako da nalogo zaščite v celoti prevzamejo ploščice. Za kopalnico lahko izbiramo med različnimi izvedbami ploščic, pomembno je predvsem to, da izberemo kakovostne izdelke in jih tudi zanesljivo vgradimo.

Ploščice za kopalnico do neke mere ščitijo tudi pred vlago v zraku, a običajno to ni povsem njihovo delo. Uporabimo raje druge rešitve, predvsem je pomembno dobro prezračevanje. Zračnik pogosto namestimo neposredno nad tuš kad, tako da se prostor učinkovito zrači, za neoviran pretok zraka pa poskrbimo tudi z drugimi ukrepi. Predvsem je pomembno, da prostora ne zapiramo, da se vlažen zrak v njem ne zadržuje dlje časa. To lahko vodi v velike probleme, prvi znaki pa bodo temnejši zidovi, na katerih se bo začela delati plesen. Za učinkovit nadzor nad vlažnostjo zraka v kopalnici lahko uporabimo kar vrata in okna, še posebej tista, ki omogočajo pasivno prezračevanje tudi v zaprtem stanju.