Viličar

Pri delu v skladišču je ključna oprema, ki nam pomaga pri prestavljanju velikih palet in drugih bremen. Seveda pa pri tem ne smemo gledati le na zmogljivost, čeprav je ravno ta odločilnega pomena pri tem, kako zadovoljni bomo pri delu. Velik vpliv imajo tudi druge lastnosti, na katere moramo paziti. Še posebej v nekaterih bolj obremenjenih okoljih pride do izraza raznovrstna zbirka takšnih in drugačnih lastnosti.

Najboljša izbira so v mnogih okoljih električni viličarji, ki izstopajo prav s tem, da ponujajo izjemen izkoristek. So zelo varčni in učinkoviti pri svojem delu, kar v praksi pomeni, da z njimi ne bo velikih stroškov. Pri motorni opremi, ki jo poganjamo s tekočimi gorivi, imamo bistveno več dela že s polnjenjem rezervoarjev in vzdrževanjem zaloge goriva, predvsem pa imamo stroške, saj so goriva relativno draga. Električni viličarji brez težav ustvarijo bistveno boljšo izkušnjo, imajo namreč električne motorje, ki jih preprosto polnimo v električnem omrežju. Na dolgi rok to pomeni veliko manjše stroške, v praksi pa odlično izkušnjo pri uporabi. Prav tako je tak viličar enostavnejši za vzdrževanje in servisiranje, tudi v tem oziru se na dolgi rok izognemo visokim stroškom.

Če električni viličarji pridejo v poštev v okolju, v katerem delamo, verjetno ponujajo najboljšo možno izbiro. Ne le, da bo izkušnja pri uporabi zelo prijetna in bo delo uspešno opravljeno, temveč bo tak viličar s svojimi prednostmi tudi dejansko hitro pokril stroške nakupa, na dolgi rok pa se izkaže s konkretnimi prihranki pri obratovalnih stroških. Med opremo z izvrstnim izkoristkom električni viličarji gotovo izstopajo, s tem da ni treba sklepati kakšnih velikih kompromisov. Glavna pomanjkljivost je morda ta, da je napreden viličar na električni pogon verjetno dražji od primerljive opreme na dizelski ali plinski pogon, a pri obravnavi stroškov ima na dolgi rok veliko prednost, tako da to ni problem.