Trening za vozniški izpit kategorije B

Opravljanje vozniškega izpita je edini način za pridobitev dovoljenja za vožnjo vozil na cesti. Zato je povsem logično, da je vozniški izpit ena od bolj pomembnih točk v življenju. Vozniški izpit kategorije B, s katerim lahko vozimo avtomobil, pri nas opravi več kot tri četrtine polnoletnih prebivalcev. K temu veliko pripomore tudi dejstvo, da je Slovenija precej razdrobljena država z velikim deležem ruralnega prebivalstva, ki nimajo dostopa do res uporabnega javnega prevoza. Tam je praktično edini način osebnega transporta vožnja z avtomobilom.

Tečaj za vozniški izpit kategorije B se prične s teoretičnimi predavanji CPP. Tam se bodoči vozniki avtomobilov naučijo predpisov za vožnjo po našem cestnem omrežju. Predpisi vsebujejo pravila vožnje in upoštevanje prometnih znakov ob cesti. Poleg tečaja CPP je potrebno opraviti še tečaj iz nudenja prve pomoči, ki je ključen za pravilno obravnavanje udeležencev v prometnih nesrečah. Šele po opravljenem tečaju CPP ion prve pomoči lahko kandidat za voznika prične z vožnjo na cesti. 

Zakonsko predpisano minimalno število ur, potrebnih za prijavo na glavno vožnjo vozniškega izpita, je 22. V tem času se voznik vsekakor ne more v praksi naučiti pravilnih reakcij na vse pasti vožnje v prometu. Zato je pomembno, da po končanem vozniškem izpitu voznik čim več vozi, da mu tako vožnja vozila pride v kri. K temu pripomore tudi šola varne vožnje, ki jo mora vsak mladi voznik opraviti v roku dveh let po pridobitvi vozniškega dovoljenja. 

Šola varne vožnje se izvaja v posebnih prometnih centrih s poligonom. Na poligonu nam šola varne vožnje omogoča spoznavanje vozila v nepredvidljivih situacijah, zlasti pri zdrsih iz ovinka. Zaradi posebne podlage lahko vozniki na varen način preizkusijo tehnike obvladovanja vozila takrat, ko izgubimo kontrolo nad njim. Zraven pa nam inštruktorji podajo tudi teoretična znanja o varni vožnji.