center varne vožnje

Motoristi so prav posebna skupina udeležencev v prometu. Njihova vozila so enosledna, kar pomeni, da načeloma zavzamejo precej manj širine v cestnem pasu. Velika prednost motoristov je torej ta, da lahko vozijo tudi tam, kjer avtomobili zaradi večje širine ne morejo. To se zelo pozna v prometnih konicah, v nepreglednih križiščih in podobno. Že v osnovi so motorna kolesa bolj okretna in lahko hitreje in bolj na ostro zavijejo v primerjavi s štirikolesnimi vozili. Manjša teža pripomore tudi h večjim pospeškom in v določenih primerih hitrejšim ustavljanjem. Končno pa je vožnja z motornim kolesom precej bolj športna in ponuja več užitka, zato so motorna kolesa zelo privlačna za mladino in zveste navdušence.

Ravno prednosti motornih koles zaradi dimenzij in načina vožnje pa se lahko kaj hitro sprevržejo tudi v nevarnosti. Motor je v osnovi nestabilen in je na njem potrebno vseskozi loviti ravnotežje. V ovinkih motoristi zaradi nagiba zasedejo precej večjo širino cestišča, kar je lahko nevarno, sploh, če se motorist tega ne zaveda v dovolj veliki meri. Zato je izpit za motor bolj kompleksen, kot izpit za avto, ker mora bodoči motorist spoznati več načel in principov varne vožnje.

Pridobivanje vozniškega dovoljenja

Izpit za motor tako vsebuje poleg spretnostne vožnje, ki jo izvaja center varne vožnje, tudi nauke o izogibanju potencialnih nevarnih situacij. Mnogokrat je potrebno upoštevati možnost izsiljenja prednosti s strani nepazljivih voznikov, ki bi motorista spregledali. Čeprav motorist pripelje regularno in po pravilih, je v vseh pogledih šibkejši člen in se ob trku z avtomobilom ali drugim štirikolesnim vozilom praviloma močneje poškoduje. 

Center varne vožnje s svojimi preventivnimi programi za motoriste omogoča, da se ti izobražujejo tudi po tem, ko opravijo izpit za motor. Zelo priljubljeni pa so tudi spomladanski programi, ki jih center varne vožnje organizira za vse udeležence in služijo obnovitvi znanja o upravljanju motorja pred sezono.