Telegrami

Včasih, ko še ni bilo mobilnih telefonov, so bili telegrami ob rojstvu odlična pot za sporočanje novic. Danes so bolj redki, a še vedno lepo darilo. V nadaljevanju preberite, kako sestaviti lep telegram.

Telegrami za porodnišnico

Najbolj simpatični so tisti, ki jih dobi mamica v porodnišnico ob rojstvu otroka. Kljub temu da obstajajo drugi načini za sporočanje čestitk, pa je telegram še vedno zelo simpatična čestitka.

Čestitka, ki jo dobi mamica, pa ni samo list papirja, popisan z lepimi mislimi. Lahko je tudi zelo lepo darilo.

Zadnje čase je zelo popularen paket telegram. Poleg čestitke lahko pošljete še paket oziroma darilo.

Najlepši pa so personalizirani telegrami. Lahko ga sestavite sami, lahko pa to zaupate strokovnjakom, ki se ukvarjajo s tem.

Če se boste tega lotili sami, se potrudite, da boste čim bolj osebni in izvirni. Lahko sestavite lepo besedilo in še dodatno okrasite.

K čestitki pa lahko priložite še izvirno darilo, kot je na primer posebna dudica ali pa ninica v najljubših barvah mamice.

V paket, ki ga boste poslali mamici poleg čestitke, pa lahko dodate tudi darilce oziroma majhno pozornost za mamico. 

Vsak se najbolj razveseli izvirnega darila. Zato se potrudite in poiščite darilo za mamico, ki ji bo pisano na kožo.

Lahko je to kozmetični izdelek, bon za masažo ali pa kakšen pripomoček za prve dni z dojenčkom.

Telegrami ob rojstvu

Kako poslati telegram v porodnišnico?

Še vedno se telegrami v največjem številu pošiljajo preko pošte Slovenije. Tako smo verjetno navajeni že od nekdaj.

Na najbližji pošti izpolnite obrazec, v katerem napišete sporočilo. Prodajalki povejte, kakšno darilo želite zraven poslati. Prejemnik ga bo dobil v nekaj dneh.

Danes pa je veliko ponudnikov takšnih storitev. Kar je pravzaprav odlično, saj se tako težko zgodi, da se paket telegram ponovi.

Če pogledate na spletno stran od pošte, boste videli, da imate dejansko zelo malo različnih telegramov in daril na voljo. 

Tako se vam hitro lahko zgodi, da pošljete enak telegram kot nekdo drug od sorodnikov.  

Če v iskalnik vpišete telegrami v porodnišnico, vam bo dalo ogromno zadetkov. Prebrskajte ponudbe vsaj treh in najdite najbolj izviren paket telegram.

Nekateri izmed njih se bolj osredotočajo na obdarovanje mamic, nekateri pa imajo več stvari za otročke.

Poskusite, da ne izberete klasičnih daril, kot so oblekice, plišaste igrače itd. Bodite bolj izvirni in darilu poskusite dodati osebno noto.

Žalni telegrami

Se strinjamo, da je veliko lepše in lažje čestitati ob veselih dogodkih, kot pa izraziti sožalje. Vendar pa je tudi to včasih neizogibno.

Biti v čustveno podporo je v tistih trenutkih zelo pomembno. Preko lepih misli se na spoštovan način poslovite od umrlega.

Zato ni najbolj primerno, če svoje sožalje izrazite preko sms ali elektronske pošte.

Za take priložnosti so najbolj primerni žalni programi. Vendar pa morajo biti primerno izbrani.

Svoje misli in besede lahko strnete na papir in sami sestavite žalno čestitko. To bo verjetno najbolj osebno in iskreno.

Paket telegram je primeren tudi v takih primerih. Sveče in žalna čestitka sta lahko v veliko podporo v težkih trenutkih.

Kako se pravilno izpolni telegram?

Pri izpolnjevanju obrazca je pomembno pravilno zaporedje. Poskusite brez napak. Popravki so možni, vendar ne izgleda več lepo.

Najprej navedite kategorijo in vrsto telegrama. Dopišite naslov in ostale podatke naslovnika.

Na koncu pride še besedilo. Lahko je iz več stavkov, lahko pa napišete samo nekaj besed. Pazite, da bo besedilo slovnično pravilno.

Na koncu se lahko podpišete, ni pa nujno. Od vas je odvisno, ali želite, da naslovnik ve, kdo je pošiljatelj.

Kakšne vrste telegramov poznamo?

Ko pomislimo na telegram, nam najprej pade na pamet žalni telegram in telegrami, ki jih pošiljamo v porodnišnico.

Poznamo pa tudi druge vrste, kot je na primer rojstnodnevni, pevski itd.

Da ne boste presenečeni, če dobite kdaj telegram preko telefona. Tudi to obstaja. Pošiljatelj se lahko odloči, da vam preda čestitke tudi na ta način. 

Ponudnik za telegrame vas bo poklical in predal sporočilo. Če se ne boste oglasili, vas bodo skušali priklicati večkrat.

Najbolj zabavni so pojoči telegrami. V porodnišnico lahko pošljete tudi takega.

Čeprav so ti bolj mišljeni kot rojstnodnevna čestitka. Predvsem pa so jih veseli otroci.

Pojoči oziroma pevski telegram pa je lahko tudi v živo. Pevec vam zapoje pesem, nato pa še preda telegram z napisano čestitko.

Svetujemo vam, da telegram izberete skrbno, glede na situacijo. Upoštevajte pa tudi prejemnika, kdo je in kaj mu je všeč.

Telefonski telegram

Obstaja še en način pošiljanja telegramov, ki sicer ni toliko v uporabi. Če imate doma fiksni telefon, ga lahko dopolnite s storitvijo za pošiljanje telegrama.

Ta vrsta pošiljanja telegrama je bila včasih popularna med novinarji in nekaterimi vladnimi uslužbenci.

Telegrami v porodnišnico

Kakšni so bili telegrami včasih?

Nekateri zgodovinski zapisi pravijo, da so se prvi telegrami pojavili v Afriki, pred kar nekaj let. Afriška plemena so novice sporočali preko dimnih signalov. 

Telegram naj bi uporabljali že v starem Rimu. Signale so zrcalili preko odbite sončne svetlobe. 

Vendar pa ta metoda ni bila najbolj zanesljiva, saj je bila odvisna predvsem od vremena. Hkrati pa tudi razdalja ni smela biti prevelika.

V srednjem veku so telegrame pošiljali kurirji. Ta način sporočanja je bil prepočasen, saj je moral kurir celotno razdaljo prehoditi.

Potrebe po hitri komunikaciji so zahtevale napredovanje tudi na tem področju.

Telegram – telegraf

Prva telegrafska mreža je bila izdelana leta 1792 v Franciji. Telegraf je deloval na principu svetlobnih signalov s pomočjo svetilk in luči.

Kmalu se je ta način izkazal za neuporabnega, saj je bil drag, poleg tega pa je zahteval veliko vmesnih postaj.

Prvi električni telegraf pa je leta 1840 razvil Samuel Morse, ki ga danes poznamo predvsem po Morsejevi abecedi. 

Deloval je tako, da je operater najprej zapisala besedilo, nato so se informacije s pomočjo kode oziroma Morsejeve abecede, prenesle informacije.

Na končni postaji je naprava natisnila papirnati trak, ki je bil prekrit s pikami in pomišljajem. Temu rečemo Morsejeva koda. 

Zaposleni prevajalec ga je na koncu prevedel, posrednik pa ga je poslal naslovniku.

Leta 1870 je bil izumljen prvi telefon. Pričakovali bi, da bo ta izpodrinil telegram, vendar ga ni.

Uporaba telefona je bila draga, zato se je telegram še vedno zelo veliko uporabljal.

Telefonija je začela napredovati. Kmalu je postala cenejša, zato je počasi izpodrinila telegram.

Leta 1970 se je pojavil faks. Telegrami so dobili močno konkurenco. 20 let kasneje, ko se je pojavila še elektronska pošta, je telegram začel počasi izumirati.

Telegrami - telegraf

Telegram danes

Telegrami so se leta 2000 čisto opustili. Ruska pošta je edina na svetu, ki je še ohranila ta način pošiljanja sporočil.

Digitalna sporočila so vse skupaj še bolj potisnila na rob. Danes se uporablja zelo redko, pa še to samo za posebne priložnosti.

Včasih so bili namenjeni predvsem za pomembna sporočila. Uporabljali so jih lahko samo na dvoru ali pa vladni uslužbenci.

Danes pa so uporabljeni predvsem telegrami v porodnišnico in kot žalne čestitke.

Pa še to se vedno bolj uporablja digitalne storitve. Lažje nam je napisati sms, kot pa iti na pošto in poslati telegram.

Tehnologija vedno bolj napreduje, zato se ve, da način sporočanja novic, kot je telegram, ne bo več dolgo v uporabi.

Lani smo Slovenci poslali za skoraj 50 odstotkov manj telegramov kot pred 10 leti. Nekatere pošte o svetu, storitve telegrama ne omogočajo več.

Telegrami za obveščanje

Telegram je način obveščanja. Kot tako pa velja tudi na sodišču in se uporablja kot dokazno gradivo.

Telegram z obvestilom mora biti označen, da lahko naslovnik prejme obvestilo o dostavi. 

Če naslovnika ni na tem naslovu, pošiljatelj dobi obvestilo. Če predložite kopijo kot dokaz, se lahko na sodišču kot pošiljatelj, zagovarjate, da ste osebo o določeni zadevi obvestili.

Pogosta vprašanja

Kaj napisati v telegram?

Kaj boste napisali v telegram, je odvisno od tega, za katero priložnost ga pošiljate. Če želite poslati žalno čestitko, besedilo temu prilagodite. Na spletu je veliko ponudnikov, ki ponujajo to storitev, tako da se lahko obrnete nanje. VI samo približno povejte kaj želite, oni pa bodo namesto vas napisali tudi besedilo.

Kdaj se pošiljajo telegrami?

Telegram se pošilja ob različnih priložnostih. Najbolj se pošiljajo telegrami v porodnišnico, še vedno pa je aktualen žalni telegram. Nekateri se odločijo za ta način čestitke ob posebni priložnosti, kot je rojstni dan, upokojitev itd. V splošnem pa se telegrami zelo malo pošiljajo, ker so jih izpodrinile digitalne tehnike pošiljanja sporočil.

Poslati telegram domov ali v porodnišnico?

Telegrami v porodnišnico so še vedno zelo popularni. Vsaka mamica ga je zelo vesela. Če ste se odločili, da bi jo radi razveselili, je vsekakor najboljše, da pošljete telegram kar v porodnišnico. Če boste zraven dodali še pozorno darilce, pa ji boste sploh olepšali bivanje v porodnišnici.

Koliko stanejo telegrami?

Cena telegramov je različna in je odvisna od vrste telegrama. Žalni telegram oziroma žalni paket stane okrog 20 evrov. Poleg čestitke pa vsebuje tudi svečo. Paketki, ki jih s telegramom pošiljamo v porodnišnico, stanejo okrog 25 evrov, poleg lepe čestitke pa vsebujejo tudi darilce za otročka ali pa za mamico. Cene so lahko tudi višje, odvisno, kako velik paket želite dodati telegramu.