Stoli za kratkotrajno sedenje

Pri stolih običajno pazimo na to, da so ergonomsko oblikovani in ponujajo kar največ udobja pri uporabi. Poseben poudarek je opazen pri stolih, ki so namenjeni dolgotrajnemu sedenju – to so predvsem pisarniški stoli, ki jih pogosto uporabljamo kar po osem ur na dan. Oblikovalci in proizvajalci teh stolov imajo zelo odgovorno nalogo, da svoje izdelke čim bolj prilagodijo uporabnikom, ki imajo pri tovrstni uporabi zelo visoke zahteve. Kaj pa stoli za kratkotrajno sedenje? Tudi to so lahko ergonomski stoli, tudi če ne moremo pričakovati posebnih bolečin ali zdravstvenih težav zaradi sedenja.

V pisarni so poleg pisarniških stolov, namenjenih redni uporabi, tudi konferenčni stoli, ki se običajno ne uporabljajo po več ur na dan. Seveda je to povsem odvisno od podjetja, ponekod se redno izvajajo sestanki, ki se lahko tudi zavlečejo, tako da morajo biti tudi konferenčni stoli zelo dobro prilagojeni obremenitvam, do katerih pride pri dolgotrajnem sedenju. Pogosto se torej tudi v tej vlogi uporabljajo ergonomski stoli, ni pa to nujno. Ravno pri takšnih stolih je namreč možno kak evro privarčevati, kar je poslovnim uporabnikom, predvsem pa seveda kupcem, vsekakor povšeči. Konferenčni stoli so zato lahko precej osnovni, ponujajo sicer zadovoljivo udobje, a pri dolgotrajnem sedenju se izkaže, da pač niso bili narejeni za tak namen.

Tudi mnogi drugi stoli v drugih okoljih služijo predvsem kratkotrajni rabi. Doma imamo opravka z različnimi stoli, ki jih uporabljamo na tak način, to so recimo jedilni stoli, ki jih uporabljamo le v času obroka in za kake druge dokaj kratkotrajne dejavnosti. Spet so lahko to ergonomski stoli, a običajno za takšen namen raje izberemo stole, ki dopolnijo vizualno podobo prostora in prinašajo lastno estetsko vrednost. Prav pri jedilnih stolih pa se spet izkaže, da pri funkcionalni opremi lahko tudi kaj prihranimo. Če stolov ne uporabljamo za dolgotrajno sedenje, bodo tudi cenejši izdelki čisto zadostni.