Skrb za pravilno bitje srca

Srce je v mnogih ozirih najpomembnejša mišica v telesu, posebej očitno pa to postane, ko začne biti v čudnem ritmu ali pa celo zastane. Nenadni zastoj srca je resen zdravstveni problem, zaradi katerega v Sloveniji vsak dan umre okoli 5 oseb. Vsekakor gre torej zdravju srca nameniti veliko pozornosti, te pa si zaslužijo tudi naprave, ki pomagajo pri delovanju srca, recimo defibrilator, srčni spodbujevalnik in podobne zadeve. Vedno se seveda posvetimo posameznemu primeru in najdemo rešitev zanj, ne moremo reči, da so nekatere naprave boljše in druge slabše – v sili priskoči na pomoč defibrilator, srčni spodbujevalnik pa ima bolj dolgoročno nalogo. 

Glede na to, da je za defibrilator za srce cena relativno visoka, vsi posegi na srcu pa so nasploh zelo delikatni, se splača za to mišico poskrbeti s preventivo. V vsakem primeru se poudarja pomen zdravega življenjskega sloga, ki ima prav na srce zelo velik vpliv. Največ je mogoče storiti s primerno prehrano in rednim gibanjem, šele nato lahko računamo na defibrilator, srčni spodbujevalnik in druge oblike pomoči v sili ali težavah. S preventivo lahko zagotovimo normalno bitje srca skozi leta, vseeno pa je pametno preventivno obiskati tudi zdravnika, ki bo odkril morebitne skrite težave.

Če se vseeno zgodi, da je s srcem kaj narobe, moramo znati primerno ukrepati. V sili pogosto ni časa za iskanje rešitev, samo upamo lahko, da je v bližini defibrilator za srce. Cena in drugi zadržki sicer ovirajo namestitev defibrilatorjev na vsa javna mesta, kjer bi lahko koristili, a vseeno imamo naprave na bolj obljudenih javnih mestih načeloma kar na voljo. Poleg tega za defibrilator za srce cena vseeno ni tako visoka, da bi vzbudila pomisleke pri kupcih, kot so občine in podobne ustanove. Na ta način lahko dobro poskrbimo za srce tudi v primeru nenadnega srčnega zastoja.