Šamotna malta

Šamotna malta mora biti ravno tako ognjevarna, kot ostali šamotni izdelki. Ker šamotna malta deluje kot lepilo, ki med seboj poveže šamotne opeke, mora delovati enako kot opeka ali plošča, ki jo vstavimo v dimnik ali v kamin. To je material ki prenese izredno visoke temperature. Lahko se namreč segreje do 1600 stopinj Celzija in bo še vedno verna za uporabo.

Šamotna malta ima kupcu prijazno ceno, ki jo lahko poiščemo na različnih internetnih straneh, kjer ponujajo izdelke iz šamota. Seveda lahko poleg šamotne malte kupimo tudi šamotni beton, šamotne plošče, šamotno lepilo ter šamotno opeko.

Šamotna malta je torej le del celotne ponudbe, ki je na voljo pri vseh kvalitetnih ponudnikih, ki imajo navadno tudi ostali material za izdelavo dimnika ali kamina. Pomembno je, da pred prvo uporabo šamotne malte, preverimo postopek priprave, saj bomo le tako dobili odličen pripravek s katerim bomo lahko izdelali celotno konstrukcijo. Če si želimo doma imeti šamotni dimnik, se moramo obrniti na ponudnike šamotnih izdelkov, ki nam bodo brez težav predstavili vse opcije, ki jih imamo na voljo.

Kazalo vsebine

Dimnik pri novogradnji

Dimnik ima precej pomembno vlogo v vsaki hiši in zato mu izdelovalci posvečajo precej pozornosti. Narejen mora biti točno tako, kot je bil načrtovan, saj nam v nasprotnem primeru ne bo dobro deloval in bomo imeli slabši izkoristek goriva. V najslabšem primeru pa bo povzročal slabo odvajanje dima in ga bomo morali zaradi varnosti izdelati na novo.

Dimnik se je v zadnjih letih izredno moderniziral. Materiali so napredovali in tako lahko k sodobnim in modernim pečem dodamo odličen inox dimnik, ki je odporen na vlago, kislino ter na vse vremenske pojave, ki so lahko tudi precej neugodni.

Dimnik imajo na vrhu dodatno primerno dimniško kapo, ki poskrbi za zaščito celotne konstrukcije in omogoča varno odvajanje dima tudi kadar dežuje ali sneži.