Rezervna traktorska oprema

Traktorji imajo mnoge sestavne dele, ki nas lahko pri uporabi vozila pustijo na cedilu. Nenazadnje traktor uporabljamo v zahtevnih razmerah in pod raznovrstnimi obremenitvami, zato nikoli ne moremo povsem vedeti, kateri del bo najbolj kritičen, prav tako smo izpostavljeni raznim nepredvidljivim dejavnikom, ki nam lahko brez opozorila pokvarijo dan. Da se to ne bi zgodilo, se lahko opremimo z rezervnimi kosi traktorske opreme, ki omogočajo hitro popravilo.

Nekatere poškodbe so takoj opazne, recimo poškodbe stekla za traktorske kabine. Hitro se lahko zgodi, da s kabino nekoliko preveč drzno zaidemo v grmovje in drevje, ali pa prileti v steklo kakšen nepričakovan vsiljivec. Seveda so stekla za traktorske kabine vedno ogrožena tudi pri kakšnih udarcih in trkih. Ne glede na to, ali pride le do kakšne razpoke ali pa se steklo povsem uniči, bo pametno steklo zamenjati, da bomo lahko imeli neoviran pogled v zunanjost. Na srečo so stekla za traktorske kabine v ponudbi večine serviserjev, tako da ne bo težko najti prave rešitve. Nekatere kose pa imamo lahko na rezervi tudi doma in jih lahko dokaj enostavno zamenjamo, je pa to odvisno od samega traktorja.

Prav tako je treba pozornost posvetiti kmetijski mehanizaciji in poskrbeti za opremo, ki omogoča delovanje priključkov. Koristni so recimo rezervni deli kardanske gredi, saj brez delujočega kardana večine opreme sploh ne moremo uporabljati. Rezervni deli kardanske gredi omogočajo popravilo kar na terenu, običajno imamo pri roki kar cel kardan, seveda pa je to odvisno od poškodb oziroma okvar. Včasih je popravilo smiselno, včasih je bolje kardan kar zamenjati. So pa rezervni deli kardanske gredi v vsakem primeru dobrodošli, saj lahko uspešno pomagajo. Če imamo pri sebi ustrezno opremo, bo delo potekalo nemoteno, tudi če se pripeti kakšna nevšečnost, ki ogrozi delovanje pomembne opreme. Največ šteje to, da smo pripravljeni na takšne dogodke, rezervna traktorska oprema pa pri tem zelo pomaga.