Razvoj otroških možganov

Otroci imajo bistre glave, a njihovi možgani še rastejo in se razvijajo. To pomeni, da se še razvijajo tudi umske spretnosti, ki jih imamo odrasli za samoumevne – ravno zato pa je otroško obdobje pravi čas, da se posvetimo usmerjanju razvoja in doseganju kar najboljših rezultatov. Uporabimo lahko na primer vaje za krepitev spomina, ki bodo zelo koristne za otroka, lahko pa predstavljajo zanimivo in zabavno prostočasno aktivnost. Takšne vaje so običajno vključene v pestre obšolske programe, ki imajo za cilj prav spodbujanje celostnega razvoja otroških možganov. To je tako imenovani brain gym za otroke, ki združuje vaje z različnih področij, program pa je zasnovan tako, da bo kar najbolj koristil otrokom, pri katerih razvoj možganov ponuja največ potenciala.

Brain gym za otroke je primeren za malčke vseh starosti, če so aktivnosti seveda prilagojene različnim starostnim skupinam. Veliko je odvisno od tega, kako je program zasnovan in kdo ga izvaja. Ni nujno, da bo kar vsak program ponudil odlične rezultate, prav tako niso primerne kar vse vaje za krepitev spomina in razvoj drugih umskih sposobnosti. Programi so običajno zasnovani s strani strokovnjakov, ki se posvetijo oblikovanju posameznih aktivnosti, tako da bo možno s primernimi vajami doseči optimalne rezultate. Ne smemo pozabiti, da pri tem delamo z otroki, ki niso pripravljeni na resno delo in učenje – pogosto je veliko bolje, da se vaje za krepitev spomina predstavijo v obliki igre, saj se ravno na ta način otroci najbolj uspešno učijo.

Dobro zasnovan brain gym za otroke je lahko odlična izbira, ki bo zanimiva za starše, ki želijo spodbuditi celostni razvoj možganov svojega otroka. Hkrati pa gre za zanimivo prostočasno dejavnost, ki povezuje prijetno s koristnim. Vsekakor je to smiselna izbira za otroka, ki bi se sicer dolgočasil doma. Dovršeni programi imajo razne koristne učinke, ki so vidni takoj in tudi na dolgi rok.