Ustna higiena

Zobje imajo nepogrešljivo funkcijo, poleg tega v veliki meri odločajo tudi o vizualni podobi obraza. To pomeni, da moramo zanje dobro skrbeti, če želimo koristiti vse prednosti zdravega zobovja. Neizogibno pa se pojavijo tudi nekatere težave, ki jih moramo pravočasno in ustrezno nasloviti. Lahko gre le za manjše probleme, ki so tudi precej pogosti, lahko pa se pojavijo tudi večje težave, za katere moramo izbrati zahtevnejše zobozdravniške posege.

Pogoste težave

Pogoste so predvsem težave, ki izvirajo iz pomanjkljive preventive. Ustna higiena je ključnega pomena za zdravje zob, torej lahko za to veliko naredimo že sami doma. Če pa nego zob zanemarjamo, se hitro pojavijo kakšne težave. Pomanjkljiva ustna higiena vodi do nalaganja zobnega kamna, kar je običajno prvi znak, da za svoje zobe ne skrbimo dovolj. Seveda se zobje tudi razbarvajo, pojavi se karies, značilne so bolečine. Razvije se lahko tudi paradontoza, ki lahko vodi v večje težave. V vsakem primeru je ravno ustna higiena pogosto odločilni dejavnik pri blagih težavah, ki so razmeroma pogoste. Odpravimo jih torej z vestnim čiščenjem zob.

Večje težave

Kaj lahko pa se zgodi, da imamo večje težave, recimo poškodbe ali izpadanje zob. V tem primeru pridejo v poštev naprednejše rešitve, recimo proteza na implantatih ali uporaba drugih protetičnih nadomestkov. Proteza na implantatih je priljubljena rešitev za rekonstrukcijo celotnega zobovja, torej lahko rešimo tudi brezzobost. Implantati so nasploh zelo vsestranski in se odlično izkažejo v primeru, da želimo nadomestiti močno poškodovane ali izpadle zobe. Tako je lahko tudi proteza na implantatih dokaj elegantna rešitev, pri kateri lahko pričakujemo odličen končni rezultat in trajno zadovoljstvo. Tak učinek pa nas čaka tudi pri drugih postopkih, ki vključujejo implantate, recimo pri nadomeščanju posameznih izpadlih zob. Večje težave z zobmi sicer zahtevajo prilagojen pristop v vsakem primeru, lahko pa praviloma pričakujemo zelo dobre rezultate.