Prestrukturiranje podjetja

Prestrukturiranje podjetja je izraz korporativnega upravljanja, ki se na splošno nanaša na podjetje, ki se mora zaradi različnih razlogov na novo prilagoditi in vzpostaviti drugačno in boljše delovanje. Ker se prestrukturiranja običajno ne moremo lotiti kar smi znotraj podjetja, je priporočljivo najeti dobre strokovnjake, ki nas bodo peljali skozi celoten postopek. 

Spreminjanje organizacijske strukture, lahko vključuje neposredna poročila na drugo vodjo, prerazporeditev virov na druge dele podjetja, spreminjanje finančne strukture podjetja, refinanciranje dolga in še bi lahko naštevali.  Vse to in še več spada v proces, ki se imenuje prestrukturiranje podjetja

Glavni razlogi za prestrukturiranje

Razlogi, ki vodijo v prestrukturiranje podjetja so običajno različni in običajno jih je več. Nekaj se zalomi in organizacija nenadoma ne izpolnjuje več svojih kazalnikov uspešnosti, ki jih je v preteklosti izpolnjevala brez težav. 

Lahko se zgodi, da so postali neučinkoviti ustaljeni procesi, ki jih podjetje uporablja. Krivi so lahko neučinkoviti delavci, ki niso primerni za svoja delovna mesta in še bi lahko naštevali. Prestrukturiranje podjetja je  vsakem primeru vedno rešitev, če je pripravljeno premišljeno in kvalitetno. 

Kako poteka postopek prisilne poravnave podjetja

Prisilna poravnava podjetja je včasih žal edina možnost, da se podjetje reši iz propada. Pogosto se namreč zgodi, da podjetje zdrsne v brezupno situacijo in tako nima druge možnosti, kot da se sproži prisilna poravnava podjetja. 

Običajno je prisilna poravnava podjetja predlagana s strani upnikov, ki bi radi iztržili svoj denar. V takem primeru mora podjetje najeti strokovnjake, ki bodo pomagali oceniti, ali bo prisilna poravnava doprinesla večje odplačilo kot stečaj.

Dober partner je pri prisilni poravnavi ključen

Ker se vodilni v slabem finančen stanju običajno slabo znajdejo, je dober partner, ki podjetju razloži prednosti, ki jih bo imela prisilna poravnava podjetja, ključen. 

Prisilna poravnava podjetja je namreč v veliko primerih zadnja možnost za rešitev podjetja.