Projektor

Cena za projektor

Pri izbiri projektorja se lahko do neke mere orientiramo kar po ceni. Seveda bomo morali najprej dobro poznati svoje želje in potrebe, šele nato se lotimo razvrščanja po ceni, pa tudi potem naj stroški ponudijo le orientacijo, ne dokončne odločitve. Dobro je vedeti, zakaj je za projektor cena takšna, kot je – gotovo obstaja razlog, tako za nizko kot za visoko ceno.

Poleg tega cena pri nakupu projektorja še ne pove veliko o končnih stroških, ki jih bomo imeli pri uporabi naprave. Žarnice za projektor recimo stanejo morda celo pol toliko kot nov projektor, to pa pomeni, da prihranek pri začetni investiciji ni tako relevanten – čisto lahko se zgodi, da bomo že kmalu preplačali začetno ceno, ker bomo morali stalno kupovati žarnice za projektor. Ta oprema je najbolj očiten primer dodatnih stroškov, upoštevati pa moramo tudi porabo električne energije in morda tudi stroške vzdrževanja in servisiranja. Tudi, če žarnice za projektor odpravimo, bo za projektor cena morda še vedno visoka ravno zaradi teh dejavnikov, čeprav so projektorji brez klasičnih žarnic načeloma varčnejši in imajo daljšo življenjsko dobo.

Poleg tega pa je za projektor cena odvisna še od dodatne opreme, ki jo potrebujemo za uspešno projekcijo. Ne pozabimo na projekcijsko platno, verjetno pa bo treba urediti še zvočni sistem in morda vključiti še dodaten multimedijski predvajalnik. Vse te komponente zahtevajo svojo ceno, tako da končni stroški niso odvisni le od tega, koliko bomo odšteli za projektor, cena kompleta je lahko hitro vsaj dvakrat višja.

Investicija v projektor je pogosto smiselna, sploh če kupujemo napravo višjega kakovostnega razreda. Višja cena namreč sporoča nekaj o kakovosti in zmogljivosti naprave, zato je smiselno to upoštevati. Pestra ponudba v nižjem cenovnem razredu sicer ponuja privlačen prihranek, a za dolgoročno zadovoljstvo se je najbolje zanesti na dražje projektorje, ki bodo svoje delo opravljali brez kompromisov in tudi z nižjimi dolgoročnimi stroški.