Vakumirni aparat

Če želimo shraniti večjo količino sadja, zelenjave in drugih živil za ozimnico, se moramo na to delo dobro pripraviti. Predvsem moramo imeti pri roki ustrezno opremo, s katero bomo živila pakirali, nato pa moramo imeti tudi ustrezno mesto za dolgotrajno shranjevanje. Potrebujemo torej nekaj pripomočkov, s katerimi bo delo veliko lažje, rezultat pa boljši. Poleg tega pride v poštev tudi kakšna dodatna oprema, recimo rokavice za enkratno uporabo, pomisliti pa moramo tudi na zaščito in čiščenje površin, kjer bomo delo opravljali. Če se dobro pripravimo, lahko pričakujemo dobro izkušnjo.

Vakumiranje

Pogosto za shranjevanje ozimnice uporabimo vakumirni aparat, ki omogoča dolgotrajno shranjevanje občutljivih živil pri nizkih temperaturah. Rok uporabe živil na ta način močno podaljšamo, več mesecev časa bomo imeli za uporabo občutljivih živil, ki sicer zdržijo le nekaj dni. To pomeni, da je pametno imeti vakumirni aparat vedno pri roki, ko se lotevamo shranjevanja ozimnice.

Vakumirni aparat je uporaben za različne vrste ozimnice, pri pakiranju sadja in zelenjave smo lahko večinoma brez skrbi, razen pri kakšnih mehkejših in občutljivejših sadežih moramo biti pozorni na to, da jih ne pomečkamo. Lahko jih najprej ohladimo in deloma zamrznemo, šele potem vakumiramo. Nadalje je vakumirni aparat idealen za pakiranje mesa in mesnih izdelkov. Pri tem moramo sicer paziti na higieno, uporabljamo rokavice za enkratno uporabo in skrbimo za to, da ne kontaminiramo površin, na katerih pripravljamo različno hrano. Rokavice za enkratno uporabo menjamo glede na to, s kakšnimi živili delamo. Če smo dovolj pozorni, lahko pri vakumiranju mesa pričakujemo zelo dober rezultat, saj bomo živila ohranili sveža in okusna več mesecev.

Druge možnosti spravila ozimnice

Dobra letina sadja in zelenjave odpira še druge možnosti za trajno shranjevanje. Nekatere možnosti so zelo priročne in ne zahtevajo veliko dela. Lahko se lotimo sušenja ali vlaganja, pogosto pa pripravimo kakšne marmelade in podobne izdelke, ki zdržijo dlje kot sami sadeži.