kaminske peči (2)

Pri izbiri kamina je prvi pomembnejši korak ta, da se odločite, ali želite izbrati kaminsko peč ali vgradni kamin. Oba tipa naprave imata prednosti pa tudi slabosti.

Prednosti kaminske peči so na primer, da prostor ogreva z vseh strani, pri tem pomaga tudi dimnik, je preprosta za montažo in demontažo, pri vgradnji je manj možnih zapletov, lažje vzdrževanje in servis. Večja slabost kaminske peči je nekoliko manjša toplotna akumulacija, vendar jo nekateri boljši modeli kaminske peči že odlično opravljajo.

Vgradni kamin vam ponuja klasičen izgled, ki v prostoru pričara pravo romantično vzdušje, prav tako ponuja možnost vgradnje po meri v izbrani prostor. Slabosti pa so na primer te, da je postavitev kamina treba načrtovati že med samo vgradnjo, da zahteva svoj prostor, da sta vzdrževanje in servis nekoliko zahtevnejša, ne nazadnje pa takšna naprava predstavlja tudi višjo investicijo kot kaminska peč.

Lončena peč zagotavlja visoko stopnjo akumulacije

Lončena peč vam v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi napravami ponuja izjemne prednosti. Ena od najopaznejših je, da ponuja izjemno visoko stopnjo akumulacijo toplote. Lončena peč z enkratnim kurjenjem oziroma nalaganjem na dan vzdržuje toploto preko celega dne. Na počutje ljudi zelo ugodno vpliva, saj je temperatura keramike nižja ter nežno seva v sam prostor.

Površina lončene peči obseva tudi strop ter ostale predmete. Ti pa toploto vračajo nazaj v prostor. Zrak v prostoru ni izsušen in pregret.

Moderna lončena peč

Novejša izvedba lončene peči ima dokaj točno določeno geometrijo kurišča. Ta mora biti v skladu z velikostjo peči, dolžino šamotnih kanalov, dimenzijo dimnika.

Novejša tehnologija zidanja lončenih peči je dvoslojna izdelava. To pomeni, da sta notranji in zunanji del peči ločena. Med njima je zračna plast. Takšen način zidave ponuja številne prednosti. Ena od njih je ta, da pri prekomernem kurjenju ne prihaja do poškodb na zunanjem delu peči.