prezračevalni sistemi

Prezračevalni sistemi so nujno potrebni zaradi načine gradnje. V preteklosti so hiše dihale. Višja je bila kakovost zraka. Veliko pozitivnih sprememb so prinesli novi trendi gradnje, po drugi strani pa so se pojavili drugi problemi. Ti problemi so zatohel zrak v prostoru, plesen, neprimerna zračna vlažnost. Energetsko učinkovitost so prinesle za tesnjenje hiše, odnesle so pa zračnost.

Eden bistvenih dejavnikov zdravja in dobrega počutja je svež in čist zrak. 20 000 litrov svežega zraka mora vdihniti posameznik na dan. Kakovost zraka v prostoru je bistvenega pomena, saj čedalje več časa preživimo v zaprtih prostorih.

Onesnaževalci zraka v prostorih štejemo človeka, izdihanega CO2, opreme, izhlapevanje škodljivih snovi iz pohištva in opreme, stavbe, bakterije. Ne smemo biti slabemu zraku izpostavljeni dlje časa, saj vodi do različnih bolezni, kot so na primer vnetij alergij, alergij.

Radioaktiven plin je radon. Nima ne vonja in ne barve, zelo težko ugotovimo, če je prisoten. Predstavlja nevarnost za človeka. Prezračevalni sistemi omogočajo, da se vsemu temu lahko zelo dobro izognemo.

Prezračevanje z rekuperacijo je težka tema in so zmotna mnenja zelo pogosta. Zmotna mnenja so ravno tako pogosta o storitvah, rešitvah, produktih in dogodkih. Vse to so sestavni deli družbenega okolja.

Nekateri proizvajalci imajo zgolj ekonomsko naravnane interese, to je rezultat močne konkurence-Področje prezračevanje z rekuperacijo ni izjema, zato se moramo dobro pozanimati.

Zmotno prepričanje je, da prezračevanje z rekuperacijo ne dovoljuje odpiranje oken. V bivalnem okolju so prezračevalni sistemi doživeli razcvet, sploh v obdobju nizkoenergijske gradnje. Mnogi menijo, da se pri pasivnih hišah ne sme opreti oken. Pri izgradnji prvih pasivnih hiš so se pojavile težave in od tam zmotno mnenje. Nov tehnološki zalogaj je tudi za proizvajalce oken, saj so uporabili nova troslojna okna.

Proizvajalci so se osredotočili samo na energetske zahteve, zato prvi primerki niso imeli odpiralnega mehanizma. Zmota ne odpiranja oken je ostala, kljub temu, da je šlo samo za nekaj testnih primerov.