Prezračevalne naprave za boljše bivalne razmere

Prezračevalne naprave so primerne za vse vrste stavb. Največkrat jih srečamo v nizkoenergijskih stavbah, kjer znatno zmanjšujejo toplotne izgube ter povečujejo energetske učinkovitosti celotne stavbe. Vsakdo, ki se odloči za gradnjo novega doma, pomisli tudi na kvalitetno prezračevalno napravo, ki bo koristno delovala skozi vse letne čase. 

Prezračevalne naprave se delijo na centralne prezračevalne naprave, ki nam omogočajo popolno izmenjavo in izkoriščenost energije pri izmenjavi zraka. Narejene so tako, da imajo v notranjosti vstavljeno eko-jedro, ki omogoča hitro prehajanje vlage. Tako imamo s pomočjo centralne prezračevalne naprave odličen sistem, ki deluje hitro in varčno. 

Prezračevalne naprave se lahko uporabljajo skozi celo leto. V poletnem času, s pomočjo by-passa, dovaja hladen zrak v klimo in tako zmanjša obremenitev klimatske naprave. Deluje lahko tudi v nočnem času, ko poskrbi, da se topel zrak, ki se je nabral v prostoru, nadomesti s svežim. Poleg tega ima sistem vgrajen tudi CO2 senzor, ki meri vsebnost CO2 v zraku. Kadar zazna, da je CO2 preveč, samodejno vklopi prezračevanje na najvišjo hitrost. 

Rekuperacija je način prezračevanja

Rekuperacija je danes obvezen element vsake gradnje. Način gradnje se je skozi leta spremenil. Danes se pri gradnji hiše upoštevajo določeni vidiki, ki jih pred leti ljudje še niso poznali. Izredno pomembna je tako postala rekuperacija oziroma pametno prisilno prezračevanje prostora. Poznamo dva tipa rekuperacije. Prva je centralna, ki deluje kot sistem cevi, ki vodijo v en sam centralni prezračevalni sistem. Zadnje čase pa je zelo aktualna tudi lokalna rekuperacija, ki deluje tako, da v steno vsakega prostora vgradimo manjši rekuperator, ki skrbi za prezračevanje. 

Rekuperacija nam omogoča konstantno dovajanje svežega zraka, v zimskem času poskrbi, da so izgube toplote čim manjše, naprava regulira tudi količino vlage v prostoru, tako da preprečuje nastanek nadležne plesni ter je odlična za alergike, ker filtri preprečujejo vdor cvetnega prahu in ostalih nečistoč.