Strešni prtljažniki

Vsak avtomobil, SUV in kombi vedno potrebuje dodaten prostor za shranjevanje prtljage. Tega hitro zmanjka, ko se odpravljamo za dalj časa na počitnice z našimi družinskimi člani. Tako je zelo možno, da bomo znotraj kabine prevažali raznovrstne predmete, ki naredijo vožnjo izredno neudobno in utrudljivo. Veliko bolje je, da ko nam zmanjka prostora v prtljažniku, da dodatno prtljago pospravimo v strešne kovčke, ki se nahajajo na strehi našega vozila. Tako bomo veliko lažje in z več udobja prevažali dodatna oblačila, hrano, športne potrebščine ipd.

Dodatna prtljaga vedno pride prav

Skoraj vsakemu vozniku svojega avtomobila se zgodi, da mu prej ali slej zmanjka prostora za prtljago. To je dokaj pogosta težava pri manjših avtomobilih. Večja vozila pa tudi niso imuna na omenjeno težavo. Tudi, če imamo zelo velik prtljažnik, lahko hitro zmanjka prostora, če se odpravljamo na izlet z več ljudmi. 

strešni kovčki

Takole pa smo včasih vozili prtljago na strehi svojega vozila. No, tudi vozila so bila malce drugačna, kajne? 😉

Vsak posameznik potrebuje svoje obleke in osebne potrebščine, ki hitro zavzamejo celotno prostornino zadnjega dela našega vozila. Tako pričnemo prevažati prtljago v kabini, med sedeži, v naročju sopotnikov, v predalnikih vrat ipd. Tako se hitro ustvari zmeda in močno poslabša izkušnja vožnje. Obenem pa je to zelo nevarna praksa, saj neprimerno zavarovani predmeti lahko pri hitrem zaviranju povzročijo veliko škode potnikom in samemu avtomobilu.

Z uporabo strešnih nosilcev pa se ognemo mnogim neprijetnostim, ki so posledica prenatrpanega vozila. Poleg tega jih lahko pustimo nameščene na vozilu tudi celo leto, če veliko potujemo.

Prtljaga v kovčkih razbremeni notranjost našega vozila

Dejstvo je, da prtljaga znotraj kabine hitro postane nevarna. Pri zaviranju razni predmeti, ki jih s seboj prevažamo, lahko pričnejo leteti po prostoru. Tako postanejo nevarni projektili, ki povzročijo hude telesne poškodbe. Veliko bolje je, da vse preostale predmete pospravimo v strešni kovček. Ta se nahaja na strehi in nam nudi velik volumen prostora, kamor je možno pospraviti marsikaj. Če si lastimo večje vozilo, kot je SUV ali kombi, pa lahko na strehi prevažamo tudi več kovčkov.

Strešni kovček

S takšnim avtomobilskim kovčkom bi danes vsepovsod pritegnili poglede.

Pri tem pa moramo paziti, da uporabljamo strešne nosilce primerne za namestitev kovčkov. Nekatera vozila imajo samo nastavke za nosilce, same nosilce pa moramo dokupiti. Načeloma imajo terenska vozila že nameščene nosilce, vendar bomo potrebovali tudi prečke. Te potrebujemo zato, da na njih namestimo kovček.

Strešne nosilce potrebujemo za prevažanje prtljage na strehi

Strešni nosilci za avto so vedno velik plus, kar se tiče dodatne opreme za naše vozilo. Omogočajo nam, da na streho privežemo raznovrstno prtljago in jo s seboj peljemo. Če pa nameravamo namestiti strešni kovček, pa to ne bo dovolj. 

Strešne prečke so nujna oprema, ki povežejo nosilce med seboj. Na njih pa namestimo kovček, saj je to izredno solidna in varna rešitev. Možno pa je tudi, da nosilcev sploh naš avtomobil nima. V večini primerov se na strehi nahajajo utori, ki so zaščiteni z gumijasto oblogo. To oblogo je možno odstraniti, da pridemo do utorov. V njih pa lahko namestimo strešne nosilce. Nekateri uporabljajo sponke, drugi pa vijake.

Strešni nosilci

Marsikaj zanimivega se lahko pritrdi na strešne nosilce za avto.

Kaj pa naredimo, če naše vozilo nima utorov? V tem primeru se lahko kupijo nosilci, ki ji pričvrstimo pod oboke voznikovih in sovoznikov vrat. Ta rešitev ni tako robustna, saj smo dokaj omejeni z največjo težo, ki jo lahko prevažamo na strehi. Res pa je, da smo vedno omejeni z njo. Priporočljivo se je zateči k priročniku našega vozila, kjer je deklarirana največja teža, ki jo lahko prevažamo na strehi. 

Kovčki zaščitijo našo prtljago pred vremenom

Veliko ljudi se ustraši, da bo morda njihova prtljaga v kovčkih izpostavljena raznim vremenskim vplivom. Temu ni tako, saj so strešni kovčki narejeni iz trpežnih materialov, kot je trda plastika, aluminij, ter raznih drugih kovin in zlitin. Tako pesek, prah, dež, vlaga in drugi elementi nikoli ne pridejo v stik s prtljago na naši strehi. To pa pomeni, da lahko na tak način tudi prevažamo bolj občutljive predmete, ki jih moramo očuvati pred vsemi zunanjimi elementi. Tako nikoli ne bomo potrebovali skrbeti, da bi se dragoceni predmeti na strehi poškodovali, zaradi prej omenjenih dejavnikov.

Kovčki na strehi varujejo prtljago pred nepridipravi

Zaradi svoje velikosti in izgleda, so avtomobilski kovčki na strehi našega vozila lahko tudi tarča nepridipravov. Na srečo pa imajo vgrajeno ključavnico, ki preprečuje krajo. Če nas je strah, da bi nepridipravi lahko odstranili strešne nosilce in ukradi vse skupaj, pa to vseeno ne bo tako enostavno. Nosilce je dokaj težko hitro odstraniti iz našega vozila. Za to potrebujemo posebno orodje, ki je odvisno od proizvajalca nosilca, ki ga je izdelal. Tako bomo naše vozilo lahko pustili parkirano tudi dalj časa samo, ne da bi nas potrebovalo skrbeti, da bi nam kdo kaj odtujil. Strokovnjaki priporočajo, da nikoli ne pustimo nikakršnega vrednega predmeta v našem avtomobilu. Tako odvrnemo tatove od njihovih nepremišljenih dejanj in se ubranimo nepotrebne škode na našem vozilu.

Strešne kovčke lahko pustimo na vozilu nameščene tudi dalj časa

Namen strešnih kovčkov na strehi našega vozila je pogosta uporaba. Tako ni potrebe, da odstranimo kovčke nemudoma, saj jih lahko pustimo nameščene dalj časa. To nam omogoča, da imamo vedno na razpolago veliko dodatnega prtljažnega prostora za primere raznih potovanj. Kovčki so narejeni iz močnih materialov, ki so odporni na rjo, ki jo povzroča vlaga. Je pa seveda priporočeno, da jih od časa do časa očistimo umazanije, da povečamo njihovo življenjsko dobo in ohranimo njihovo izgled. V vsakem primeru so odlična naložba za vozila vseh vrst, saj jih bomo lahko uporabljali vrsto let. Če pa bomo medtem zamenjali vozilo, jih lahko preprosto namestimo na drugo vozilo.