Prava tehnika za tiskanje

Pri tiskanju moramo vedno uporabiti pravo tehniko, a tu univerzalne rešitve ni. Najboljša je tista izbira, ki bo v danem primeru ponudila največ prednosti. Pomembno je torej, da dobro poznamo svoje potrebe, pa tudi prioritete – včasih dober rezultat ponujajo različne tehnike, se pa nekatere izkažejo bolje v nekaterih pogledih, druge v drugih. Če dajemo prioriteto ceni, se bomo odločili za eno tehniko, če nam je bolj pomembna kvaliteta ali obstojnost motiva, pa bo morda boljša druga izbira. 

Pri večjih nakladah običajno cenimo predvsem tisto rešitev, ki ponuja tudi v večjih količinah dovolj ugodno ceno. Pogosto je to sitotisk, ki je za nameček tudi vsestranski in omogoča tiskanje različnih modelov na različne podlage. Za kakšne manjše naklade sitotisk sicer ni posebej priporočljiv, ravno z vidika cene, ki je posledica nekoliko bolj zapletene priprave materialov za delo. Ko pa presežemo določeno naklado, postane postopek vedno bolj ugoden, saj je cena na natis izjemno nizka. Ravno zato se sitotisk pogosto uporablja za večje naklade, še posebej pri tiskanju na majice in podobne materiale, ki ne dopuščajo toliko izbire med tehnikami. Najbolj ugodna bo ponudba za enobarvne motive.

Če se lotevamo tiska na papir, imamo nekaj več izbire. Upoštevati pa moramo druge dejavnike. Posebne omejitve na primer postavlja tisk kuvert, ki je lahko precej zahteven, čeprav se to na prvi pogled ne zdi. Tisk kuvert narekuje tiskanje na manjšo površino, za to pa moramo imeti primerno napravo. Sicer v sodobni ponudbi raznih tiskalnikov ni težko najti takšnih, ki omogočajo tiskanje na praktično vse smiselne formate, a vseeno lahko prav tisk kuvert povzroči kakšno zagato zaradi svojih specifičnih dimenzij. Pri delu s papirjem imamo seveda tudi kakšne druge izzive, a načeloma je lažje izbrati pravo tehniko. Spet na končno izbiro vpliva tudi naklada, pri kateri pa smo praviloma nekoliko bolj prilagodljivi.