Ekscentrični brusilnik 2

Če se ukvarjamo z obdelavo lesa, bomo seveda potrebovali kar nekaj pripomočkov in naprav. Potrebujemo zmogljivo opremo že za grobo obdelavo, razni specializirani pripomočki pa pridejo še posebej do izraza pri zaključnih opravilih, ki vodijo do čudovitega in uporabnega končnega izdelka. Pomembno je torej, da se že v izhodišču dobro opremimo, saj je prav od opreme v veliki meri odvisen končni rezultat pri delu z lesom.

Oprema za grobo obdelavo

Že takoj potrebujemo kar nekaj opreme, recimo zmogljivo žago, ki nam omogoča razrez lesenega materiala. Pri obdelavi grobih lesenih elementov se lotevamo različnih nalog, tako lahko pride v poštev že v tej fazi tudi ekscentrični brusilnik, ki poskrbi za hitro grobo brušenje in odstranjevanje materiala. Na ta način takoj dosežemo natančnost pri delu z lesenimi elementi, ki morajo biti natančno oblikovani. Seveda lahko ekscentrični brusilnik v nekaterih primerih nadomestimo s skobeljnikom in obličem ali pa z drugimi vrstami brusilnikov.

Pri grobi obdelavi je posebej pomembno to, da smo pri delu suvereni in zanesljivi. Običajno posegamo po zmogljivih napravah, ki omogočajo hitro in uspešno delo brez kakšnih velikih komplikacij.

Zaključna dela

Pri bolj fini obdelavi pa se posvečamo detajlom, ki jih naslovimo predvsem s specializirano opremo. Spet pride v poštev ekscentrični brusilnik za brušenje površin, potrebujemo pa seveda tudi univerzalno opremo, kot je baterijski vijačnik. Končane lesene elemente namreč pogosto sestavljamo v končni izdelek, pri tem je baterijski vijačnik povsem nepogrešljiv. Da bi bili s končnim izdelkom kar najbolj zadovoljni, moramo na vsakem koraku uporabiti ustrezno opremo, baterijski vijačnik lahko pomaga predvsem pri zaključnih delih, nekatere naprave pa so še bistveno bolj uporabne skozi celoten proces. Pripomočki, namenjeni specifično zaključnim opravilom, so večinoma tisti, ki skrbijo za fino obdelavo lesenih površin, pa tudi oprema za lakiranje in barvanje, odvisno seveda od vrste končne obdelave.