Toplotne črpalke zrak voda

Pri ogrevanju stanovanja si ne moremo privoščiti velikih kompromisov. Od temperature stanovanjskih prostorov je v veliki meri odvisna kakovost bivanja, pa tudi splošno počutje in celo zdravje stanovalcev. Poskrbeti moramo torej za zanesljivo ogrevanje, ki ga lahko enostavno upravljamo. Za kar najboljši učinek lahko poskrbijo sodobne toplotne črpalke, ki so s svojimi prednostmi zelo priljubljena izbira. Predvsem se pojavljajo v novogradnjah, primerne pa so tudi za nadgradnje obstoječih sistemov. Za popolno zadovoljstvo se seveda splača izbrati kakovostno črpalko, ki lahko odgovori na vse potrebe stanovalcev.

Na voljo imamo več izvedb. Najbolj priljubljene so toplotne črpalke zrak voda, ki alternative prekašajo v različnih pogledih. Gre za razmeroma enostavno izvedbo, ki ne prinaša velikih stroškov ali komplikacij pri vgradnji. Potrebujemo le enostavno zunanjo enoto, ki pridobiva energijo iz okoliškega zraka. To pomeni, da že v izhodišču toplotne črpalke zrak voda ponujajo boljšo izkušnjo, saj ni treba investirati v drago opremo, prav tako se ni treba ukvarjati z zahtevnimi gradbenimi posegi, ki jih zahtevajo druge toplotne črpalke. Na dolgi rok so toplotne črpalke zrak voda prav tako prepričljive s svojo zanesljivostjo in učinkovitostjo, imajo odličen izkoristek, ki se kaže v konkretnih prihrankih. Pozorni moramo biti le na to, da zagotovimo zadostno zmogljivost za ogrevanje v zimskih dneh – toplotne črpalke zrak voda ob dolgotrajnih nizkih temperaturah morda ne bodo uspele vzdrževati visokih notranjih temperatur in bo potreben dodaten sistem za dogrevanje. Toplotne črpalke drugih tipov praviloma lahko zagotovijo energijo tudi za ogrevanje v izjemno mrzlih zimah.

Med ogrevalnimi sistemi imamo še kar nekaj izbire, toplotne črpalke vsekakor ne predstavljajo edine opcije, čeprav so v zadnjih letih izjemno priljubljene. Splača se premisliti, katere lastnosti so za naše zadovoljstvo najbolj odločilne. Navsezadnje zelo cenimo tudi druge prednosti, ki jih ponujajo le kakšni drugi sistemi, recimo posebno toplino plamenov v kaminu.