Multikultivatorji

 

Imeti hišni vrt je danes privilegij, ki nikakor ni dostopen vsakomur. Že več kot polovico svetovnega prebivalstva živi v mestih, kjer ni skoraj nobene možnosti za ukvarjanje z vrtičkarstvom. Glede tega je Slovenija vrhunski prostor za življenje, saj imamo precej zelena mesta, kjer si marsikdo lahko privošči najem zelenih vrtičkarskih površin na obrobju mest. Tudi sicer pa je pri nas prevladujoč način nastanitve enostanovanjska hiša z vsaj malim vrtom. Zato imamo bogato tradicijo vrtičkarstva in marsikje se lahko človek kar začudi, kako se da na majhni površini prostor tako izkoristiti za nasad raznovrstnih rastlin.

Za majhne vrtičke, kjer se bo sadila zelenjava, je priporočljiva predhodna obdelava zemlje z motokultivatorji. Poleg njih se veliko uporablja še škarje za živo mejo, seveda le v primeru, da jo imamo vzgojeno na vrtu. Vrtni motokultivatorji so majhne samohodne naprave s frezo, ki zrahlja in premeša vrhnjo plast zemlje, kar ima več koristnih učinkov za rastline. Ker motokultivatorji zemljo pošteno porežejo, s tem tudi uničijo obstoječi plevel, ki  se vsaj za nekaj časa umiri in tudi novonastale plevelne poganjke se lažje sproti izpuli iz zemlje. Razsuta zemlja z motokultivatorji omogoča enostavno sajenje in sejanje poljščin, ki jih brez težav zakrijemo z zemljo in tako preprečimo, da bi jih škodljivci uničili. V tako razsuto prst se dosti lažje doda tudi gnojila, kot je na primer hlevski gnoj, ki še dodatno izboljšujejo zemljo. Dodan zrak v zemlji pa krepi rastline, da prostor večji količini vode za zalivanje in pospeši razvoj bakterij, ki iz zraka v zemljo vežejo dušik.

Žive meje pa zahtevajo drugačno nego. Ker so to skoraj brez izjem trajne grmovnice, jih je potrebno le obrezovati, pri čemer se uporabljajo škarje za živo mejo. To je motorni žagi podobna priprava za povsem enostavno obrezovanje grmičevja. Škarje za živo mejo so v večini primerov sposobne rezanja vej do 3 cm.