Defibrilator AED

Gotovo nam je defibrilator AED precej dobro poznan, saj te naprave redno srečujemo na javnih mestih in v drugih okoljih. Gre za napravo, ki je namenjena posredovanju v primeru srčnega zastoja. Deluje tako, da sprošča električne impulze, ki vzpostavijo ponovno bitje srca, s tem pa hitro preprečimo hude posledice srčnega zastoja. Ker imamo le malo časa za uspešno posredovanje, mora biti defibrilator za srce na voljo v bližini, uporaba pa mora biti kar se da enostavna. Poskrbeti je treba torej za nakup in namestitev defibrilatorja na javno mesto.

Defibrilatorji se kar sami od sebe pojavljajo na javnih mestih, zato se le redko sprašujemo, kdo jih kupuje in namešča. Večinoma gre za občine in društva, ki skrbijo za dobrobit lokalne skupnosti. Nakup je v praktično vseh primerih prostovoljen, običajno na javno pobudo in z zbiranjem sredstev. V nekaterih okoljih je namestitev defibrilatorja zakonsko predpisana, a na javnih mestih je namestitev praviloma prostovoljna, čeprav seveda zelo dobrodošla. Navsezadnje pa lahko defibrilator AED kupi prav vsak, tudi fizične osebe. Naprave stanejo dobrih tisoč evrov, kar je za posameznike velik strošek, zato se to le redko dogaja.

Po nakupu pa moramo poskrbeti še za to, da je defibrilator za srce ustrezno nameščen in označen. Včasih tudi te storitve že ponujajo proizvajalci oziroma trgovci. Sami pa moramo izbrati ustrezno mesto, najbolje je, da gre za enostavno dostopno mesto. Poleg tega je treba defibrilator AED ustrezno označiti, pri tem sledimo veljavnim predpisom.

Kazalo vsebine

Uporaba defibrilatorja

Tako nameščen defibrilator je pripravljen na uporabo. Koristno je izobraževanje in usposabljanje za defibrilator, a napravo lahko uporabi vsak, saj je postopek enostaven, pomaga pa tudi glasovno vodenje. Tako je defibrilator za srce dejansko uporaben in lahko reši življenje v primeru zastoja srca. Na dolgi rok pa ne pozabimo še na redno vzdrževanje, za kar je običajno odgovoren kupec oziroma lastnik naprave.