Rozeta za dimnik 2

Sodobni dimniški sistemi so lahko zelo premišljeno oblikovani in ponujajo razne funkcionalnosti, ki presegajo osnovno nalogo odvajanja dima. Tako lahko pričakujemo tudi bistveno boljšo izkušnjo pri uporabi, če seveda imamo dober dimnik z vsemi potrebnimi elementi. Upoštevati moramo tudi nekatere detajle, ki se na dolgi rok lahko izkažejo za zelo pomembne.

Vratca in rozeta za dimnik

Vratca za dimnik so seveda zelo uporabna tam, kjer želimo dostopati do dimniške cevi. Tako si lahko zelo poenostavimo čiščenje in vzdrževanje dimnika, prav tako je dobro imeti možnost hitrega pregleda dimniške cevi.

Rozeta za dimnik ima lahko podobno nalogo, se pa ta element uporablja za različne namene. V prvi vrsti predstavlja ustrezen zaključek dimniške cevi in omogoča enostaven priključek kurilnih naprav. Uporablja pa se tudi pri kombiniranju drugih elementov dimniškega sistema, kjer zagotavlja ustrezno sestavljanje elementov, ne da bi ogrožali toplotno izolacijo in druge lastnosti kurilne naprave ali dimniškega sistema. Tako ima rozeta za dimnik pomembne naloge, ki jih ne smemo zanemariti.

Šamotna obloga

Pri oblikovanju dimnikov smo posebej pozorni na povezavo s kurilno napravo, saj tam obstajajo tveganja za toplotne izgube, pa tudi za uhajanje plinov in dima. Za kar najboljši učinek se pogosto uporablja šamotna opeka, ki skrbi za optimalno sproščanje toplote v prostor. Šamotna opeka je idealna izbira pri zmogljivih kurilnih napravah, ki ustvarijo presežek toplote. Ne želimo, da se prostor prekomerno ogreva, prav tako ne želimo spuščati toplote v nič – toplotne izgube in pregrevanje preprečuje šamotna opeka tako, da toploto zadržuje in hrani, nato pa postopoma sprošča v okolje, ko kurilna naprava ne dovaja več dovolj toplote. Tako je šamotna obloga pogosto ključnega pomena za dobro delovanje kurilne naprave in kar najboljši učinek pri ogrevanju stanovanja. Pravzaprav lahko na ta način dimniški sistem ključno odloča tudi o izkoristku kurilne naprave in o stroških ogrevanja na dolgi rok.