Računalnik HP

Izbira prenosnega računalnika je lahko precej težka, saj imamo na voljo res pestro zbirko različnih modelov, pa že znamk oziroma proizvajalcev na trgu ne manjka. Pogosto je najbolj varna in najbolj smiselna opcija ta, da se zanesemo na zaupanja vredne znamke, ki so priznane in uveljavljene na tem področju. Splača se torej ugotoviti, kateri so najbolj prodajani prenosni računalniki v svetovnem merilu.

Če se orientiramo zgolj glede na tržni delež, bo najboljša izbira računalnik HP, saj prav ta proizvajalec proda največ izdelkov v tem segmentu. Z 21% tržnim deležem je HP najbolje prodajana znamka osebnih računalnikov, kar vsak peti prodan računalnik bo namreč računalnik HP. Glede na to, da je na trgu še ogromno drugih proizvajalcev, je to vsekakor zavidanja vreden dosežek, ki priča tudi po tem, da gre za zanesljivega proizvajalca s prepričljivo ponudbo.

A konkurenca ne zaostaja veliko. Računalnik HP je po tržnem deležu skorajda povsem primerljiv z znamko Lenovo, ki je z minimalnim zaostankom na drugem mestu, ima namreč 20,8% tržni delež. Lenovo tak uspeh dosega predvsem s priljubljeno serijo Lenovo IdeaPad, ki pokriva večino potreb običajnih uporabnikov. V seriji Lenovo IdeaPad najdemo celo vrsto izdelkov, ki so prilagojeni prav vsem mogočim uporabnikom. Lenovo ponuja cenovno ugodne računalnike za osnovno uporabo, vsestranske prenosnike za nekoliko zahtevnejše uporabnike, pa tudi zmogljive delovne naprave za zahtevno delo. Vsekakor je Lenovo IdeaPad smiselna izbira za tiste, ki želijo v vsakem cenovnem in kakovostnem razredu koristiti prednosti zanesljivega proizvajalca.

Med najbolj prodajanimi prenosniki gre izpostaviti še znamko Dell, ki za malenkost presega 15% tržni delež. Vsi konkurenti se pri prodaji odrežejo bistveno slabše, saj ne dosegajo niti 8% tržnega deleža. Pravzaprav HP, Lenovo in Dell predstavljajo več kot polovico prodanih računalnikov, torej več kot prodajo vsi drugi proizvajalci skupaj. Iz tega že lahko sklepamo tudi nekaj o kakovosti in zanesljivosti izdelkov teh znamk.