leseni nadstreški

Garažirani avtomobili precej bolje ohranjajo svojo vrednost od tistih, ki so parkirani na prostem in izpostavljeni vremenskim pojavom. Že samo streha nad avtomobilom zagotavlja precejšnjo mero zaščite, sama vozila pa tako tudi manj rjavijo, kar podaljša njihovo življensko dobo. Leseni nadstreški lahko poleg strehe zagotovijo tudi bočno zaščito pred dežjem in ta lastnost jih dela povsem primerljive z zaprtimi garažami, kar se tiče zaščite avtomobilov.

Leseni nadstreški za avtomobile so zato v zadnjih 30 letih, ko ima čedalje več ljudi svoj avtomobil, močno pridobili na priljubljenosti. Lepljen les, cenik katerega odraža njegove boljše lastnosti, je naraven, topel material, ki je prijeten za oko in tudi precej močan, tako da brez težave vzdrži tipične obremenitve zaradi vremenskih nevarnosti: neviht, toče in močnih vetrov. Les je po drugi strani tudi izredno lahek in se ga da zelo dobro oblikovati in spajati med sabo. Kot vsak lesni polizdelek ima tudi lepljen les cenik, ki odraža njegove dimenzije in tehniko izdelave. Ker je povsem naraven material, je les tudi iz okoljevarstvenega vidika naravi prijazen material, ki ga po poteku uporabe lahko enostavno uporabimo kot gorivo. Zato ima les kot material nevtralen ogljični odtis; pri predelavi se sicer porabi nekaj energije in fosilnih goriv (ki izpuščajo toplogredni plin ogljikov dioksid), vendar pa drevo v svoji življenski dobi veže bistveno več ogljikovega dioksida, kot ga je vezanega v surovem lesu iz tega drevesa.

Z ustreznim zaščitnim premazom, ki ga lahko dobimo v vseh možnih odtenkih, lahko les zdrži več desetletij praktično brez vzdrževanja, vsekakor pa je priporočljivo konstrukcijo pregledati na vsake toliko časa. Le tako lahko pravočasno ukrepamo ob morebitnem zamakanju ali napadu lesnih črvov, ki bi lahko ogrožali leseno konstrukcijo – lepljen les. Cenik za tesarska dela, kot so leseni nadstreški, odraža tradicijo tesarstva v Sloveniji – dostopnost, a cenjenost. Slovenski tesarji so med največjimi mojstri svoje obrti, h čimer so pripomogla prostrana področja, poraščena z gozdom. Tako sta bili sečnja lesa in lesno predelovalna industrija eni prvih pomembnejših slovenskih izvozno naravnanih industrij.