parket (2)

Parket je odlična talna obloga, ki se dobro obnese v številnih prostorih. Ena od možnosti je na primer lakiran parket. Takšna vrsta parketa je še posebej dobrodošla za vse tiste, ki se ne želite prav veliko ukvarjati z vzdrževanjem talne površine.

Lakiran parket je izjemno hvaležna talna obloga, predvsem za uporabo pa tudi za čiščenje. V primerjavi z oljnim parketom je pri vzdrževanju potrebno veliko manj časa in truda. Za lakiran parket se pogosto odločijo tudi tisti, ki jim je všeč talna obloga z visokim sijajem.

Obdelava parketa z lakom

Potem ko parket obdelamo še z lakom, je površina talne obloge zelo odporna, ker sloj laka odlično preprečuje vdor vlage in umazanije. Za čiščenje lakiranega parketa posledično zadostuje samo osnovno čistilo za parket. Čistite ga lahko z mehko krpo, sesalnikom ali pa z rahlo vlažno krpo.

Glede na obrabo lakiranega parketa je potrebno poliranje. Lakirani parket naj bi se praviloma poliral na tri mesece. Poliranje na parketu omogoči posebej sloj, ki odlično ščiti ter varuje tla pred obrabo.

Lak za parket ustvari odlično zaščito pred vlago in umazanijo

Vsi tisti, ki si želijo v svojem domu ali kje drugje imeti parket, pogosto oklevajo med oljnim in lakiranim parketom. Glede na to, da je lakirana vrsta parketa veliko manj zahtevna za vzdrževanje, je zato tudi pogostejša izbira. Kakovosten lak za parket ustvari poseben sloj, ki talno oblogo iz lesa odlično ščiti pred umazanijo in vlago.

Lak za parket je na voljo v vseh specializiranih prodajalnah s parketi. Pri izbiri vam lahko pomaga prodajalec, veliko pozornost usmerite tudi na samega proizvajalca oziroma na blagovno znamko.

Lakiran parket je treba vsaj trikrat na leto oziroma na tri mesece še polirati, saj si s tem zagotovite najučinkovitejšo zaščito svoje talne obloge. Lakirani parket lahko najhitreje očistite kar z napol vlažno krpo ali pa sesalnikom.