parket

Parket je izjemno priljubljena talna obloga, saj se ponaša s svojo toplino, funkcionalnosti in ne nazadnje tudi zelo dolgo življenjsko dobo. Kljub temu pa so kupci pri izbiri takšne talne obloge zelo pogosto v dvomih, ker imajo na razpolago več vrst parketa. Pogosto se ne morejo odločiti, ali bi izbirali oljen ali lakiran parket. 

Morda je oljen parket zaradi nekaterih pomembnih prednosti boljša izbira za vas, a to boste vsekakor najbolje presodili kar sami. V prvi vrsti je oljen parket boljša izbira, ker ima daljšo življenjsko dobo, seveda ob ustreznem vzdrževanju. 

Tudi brušenje parketa se načeloma pri oljnem parketu ne izvaja. Posledično zgornji sloj parketa ostaja enake debeline. Ena od največjih prednosti, zaradi katere se večina kupcev na koncu raje odloči za oljen parket, pa je tudi prijetnost na dotik ter neposredna toplina lesa. 

Brušenje parketa omogoča odstranjevanje sledi obrab 

Brušenje parketa sodi med osnovne postopke, ko gre za obnovo že položenega parketa. Določena vrsta parketa ne zahteva brušenja, nekatere vrste, kot je na primer lakiran parket, pa mora obvezno na vsake toliko časa vključevati tudi takšen postopek. 

Vsekakor pa je brušenje parketa v veliki meri odvisno tudi od debeline sloja. Od tega je zlasti odvisno, kolikokrat lahko izvedemo brušenje. Če je na primer debelina vašega parketa 4 milimetre, potem brušenje lahko opravite maksimalno dvakrat. 

Ker je brušenje parketa specifičen postopek, ki ga najverjetneje niste vajeni, je najbolje, da takšno delo namesto vas opravijo kar strokovnjaki. Večina podjetij, ki vam ponuja kakovosten parket za polaganje, vam vzporedno ponuja še druge storitve, kot so polaganje parketa na vašem domu pa tudi brušenje parketa. Na istem mestu vam bodo ponudili tudi odlična sredstva za vzdrževanje parketa. Takšnim sredstvom se v klasičnih trgovinah raje izognite; še posebej pa takrat, kadar so cene sredstev za čiščenje in vzdrževaje parketov sumljivo poceni.