nepremičnine

Pri nakupovanju nepremičnin pa tudi premičnin vsekakor velja biti previden, saj ne gre le za ogromne objekte, ki so vrednostno zelo visoki ampak za prostor, kjer boste preživljali vsak vaš dan, če slednjo seveda kupujete zase. Prva in najbrž najpomembnejša je zato lokacija, kjer hiša ali stanovanje stoji. Če imate glede tega posebne zahteve, boste še toliko bolj pozorni, ne pozabite pa preveriti bližine glavne ceste, ki je lahko sploh ponoči izjemno moteča pa tudi soteske, v kateri se nahaja. Takoj ko si ogledate okolico, pa preskočite na samo zunanjost in nato seveda notranjost nepremičnine. Pomembno je, da si ogledate vsako malenkost, še posebej pa preverite, če so kje morda prisotne razpoke ali nekvalitetni materiali (tudi pri novogradnjah). Pomembno je tudi, da v kopalniških prostorih preverite, če prihaja do nastanka plesni in da je električna in vodovodna napeljava urejena.

Če namreč karkoli od zgoraj naštetega ni v najboljšem stanju, se s tem, ko takšno nepremičnino kupite tudi zavežete v vse stroške, ki bodo z njo nastali. Prav tako pa ne zanemarite pravnih lastnosti nepremičnine, ki vas prav tako lahko stanejo, če pride do napak. Pozanimajte se, da hiša ni črna gradnja, da nima hipoteke in da je, tisti ki jo prodaja tudi dejanski lastnik. Naj ima tudi urejeno zemljiško knjigo ter predkupno pravico, in če slednja slučajno ni vpisana v zemljiško knjigo, morate biti na to pozorni, saj je morda z njo prišlo do kakšnih napak in to postane riskanten nakup.

Prav zato pa je pomembno, da če tudi nepremičnine ne kupujete prvič, priskrbite pravno pomoč, ali kakršnega koli strokovnjaka, ki bo skupaj z vami pregledal stanje hiše in vam tako pomagal pri pravilni odločitvi in ne nazadnje nakupu hiše ali stanovanja brez dodatnih stroškov.