Konopljino olje

Olje je ključno živilo, ki omogoča pripravo različnih gurmanskih specialitet, je pa tudi sicer zelo vsestransko pri vsakodnevnem delu v kuhinji. Zato je zelo dobrodošlo, da imamo na voljo pestro zbirko različnih vrst olja – ti izdelki imajo različne lastnosti in v končni fazi ponujajo različne izkušnje. Nekatera olja se uporabljajo za vse mogoče namene, druga so nekoliko bolj specifična. Slednje velja tudi za konopljino olje, ki ga ne moremo uporabljati pri vsakem receptu, lahko pa ga z odličnim učinkom izkoristimo v domači kuhinji.

Uporaba konopljinega olja

Olje iz industrijske konoplje ima edinstveno sestavo, bogato z zdravimi maščobnimi kislinami. Razmerja maščobnih kislin so zelo ugodna, v tem oziru konopljino olje prekaša praktično vse druge vrste olja. Enako velja za razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Z vidika vsebnosti koristnih snovi je torej prav ta izbira najbolj smiselna.

Res pa je, da konopljino olje ne omogoča prav vsestranske uporabe v kuhinji. Ravno zaradi specifične sestave je precej občutljivo na temperaturo, zato ga ne moremo pretirano segrevati. Večinoma se uporablja kot solatno olje, lahko pa tudi za izdelavo hladnih dodatkov, kot so prelivi in omake. Tisti, ki imajo nekoliko več domišljije, bodo sicer hitro odkrili še mnoge druge načine za uporabo konopljinega olja v domači kuhinji, gotovo pa ga bodo pri kuhanju in peki kombinirali z drugimi vrstami olja, ki so za te namene bolj ustrezne.

Nakup konopljinega olja

Še ena pomanjkljivost, ki jo ima konopljino olje, je dokaj omejena ponudba. Najbolje bo, da olje kupimo pri oljarnah, ki se ukvarjajo prav s pridelavo takšnih vrst olja. Na spletu lahko najdemo dobro ponudbo: https://petovar.com/konopljino-olje. Tudi v nekaterih fizičnih trgovinah lahko najdemo konopljino olje, predvsem v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano, se pa to olje vse pogosteje pojavlja tudi na prodajnih policah običajnih trgovin z živili.