Kategorije motornih žag za gozdarska opravila

Gozdarska opravila zahtevajo ustrezna orodja za profesionalno delo. Najbolj pomemben kos opreme, brez katerega ne moremo delati z lesom, je ravno motorna žaga, kot je na primer Husqvarna 445. Skozi desetletja razvoja so se motorne žage izpopolnile do te mere, da si danes ne znamo več predstavljati, kako naporno je bilo včasih delo z njimi. Motorne žage so bile nekdaj bistveno težje, manj močne in ostre ter zelo okorne. Sčasoma pa se je veliko naredilo zlasti na področju razvoja majhnih lahkih dvotaktnih motorjev, ki jih poznamo danes. Rezultat so majhne in okretne žage tipa Husqvarna 445. Ti motorji so z uporabo inovativnih tehnik in novih materialov bistveno močnejši, kot v preteklosti, hkrati pa še mnogo lažji. 

Zmanjšanje velikosti motornih žag pomeni, da lahko več prostora posvetimo ergonomiji. Tako so se kaj kmalu začeli razvijati sistemi proti vibracijami in hrupu, tako da je celodnevno delo z motorno žago rokam in ušesom prijaznejše. Po drugi strani pa lahko z le malo večjo težo naredimo žage, ki imajo zelo dolge meče in so sposobne izjemno hitrega podiranja večjih dreves. Husqvarna 560 je žaga v top kategoriji za podiranje debelih dreves, saj je zelo močna in omogoča pritrditev zelo dolgega meča. Kljub temu pa Husqvarna 560 ne sklepa kompromisov pri udobju. Tako ima Husqvarna 560 standardni protivibracijski sistem, motor pa je zasnovan z zmanjšano stopnjo hrupa.

Pri kleščenju dreves potrebujemo nekaj povsem drugega. To delo je bistveno zahtevnejše in bolj obremenjujoče za roke in zapestja, zato je pomembno, da je motorna žaga v tem primeru čim lažja. Značilni primer tovrstne žage je Husqvarna 445, ki sicer ne spada med najmanjše žage, a je zelo primerna ravno za kleščenje že podrtih dreves in podiranje drobnega grmičevja ter srednje debelih dreves. Tudi hobi uporabniki prisegajo na tovrstne motorne žage z lahkim zagonom.