Vodovodne cevi

Radiatorji so med najbolj priljubljenimi grelnimi telesi. Združujejo namreč številne prednosti, ki pridejo pri ogrevanju stanovanjskih prostorov zelo do izraza. Čeprav imajo tudi nekatere pomanjkljivosti, so še vedno priljubljena izbira pred nekaterimi alternativami. Poleg tega ponuja radiatorsko ogrevanje več možnosti, ki jih lahko izberemo glede na svoje želje in potrebe.

Toplovodno ogrevanje

Najpogostejši in v mnogih primerih najenostavnejši je toplovodni sistem ogrevanja, pri katerem za ogrevanje poskrbi vroča voda, ki se pretaka skozi vodovodne cevi. V takšnem sistemu moramo imeti dovolj zmogljiv vir energije, ki je povezan na vodovodne cevi – to je lahko peč, lahko pa tudi toplotna črpalka ali kak drug vir energije. Na drugem koncu pa so grelna telesa, to so radiatorji, skozi katere se voda pretaka in prenaša toploto v prostore. S takšnim sistemom je možno zelo učinkovito ogrevati prostore večjih in manjših stanovanj, še posebej v kombinaciji z učinkovitim virom energije pa je lahko toplovodno ogrevanje tudi varčno na dolgi rok. Ne omogoča pa veliko prilagodljivosti, saj so vodovodne cevi ob gradnji fiksno postavljene na svoje mesto in jih kasneje težko preoblikujemo.

Električno ogrevanje

Radiatorji lahko delujejo tudi na električno energijo. V tem primeru ne bo potrebna povezava v vodovodno omrežje, čeprav tudi električni radiatorji običajno vsebujejo vodo oziroma tekočino, ki se ogreva in sprošča toploto v okolje. Tovrstno radiatorsko ogrevanje ne potrebuje posebne naprave, ki bi dovajala energijo, temveč zahteva le povezavo z električnim omrežjem. Gre za zelo enostaven sistem, ki pa je kljub temu zmogljiv in učinkovit, če se seveda opremimo s pravimi napravami. Električno radiatorsko ogrevanje je še posebej priljubljeno v manjših prostorih, kjer ne moremo ali nočemo uporabljati centralnega sistema, saj je vgradnja hitra in enostavna, ogrevanje pa zelo ugodno. Seveda pa lahko na ta način ogrevamo tudi večja stanovanja, radiatorje pa lahko povežemo v učinkovit sistem s centralnim upravljanjem.