Garažna vrata

Zunanja in vhodna vrata imajo več pomembnih nalog. Med najbolj izrazitimi je gotovo zaščita pred nepooblaščenim vstopom. Zaščititi se želimo predvsem pred morebitnimi vlomilci in drugimi nepridipravi, pa tudi pred vremenskimi vplivi in raznimi drugimi grožnjami iz okolja. Da bi se v tej vlogi vrata dobro obnesla, moramo premišljeno izbrati kakovostno opremo z ustreznimi lastnostmi. To velja predvsem za tista vrata, ki jih ne moremo imeti stalno pod nadzorom, to so recimo garažna vrata.

Ne glede na to, kje so vrata nameščena, morajo biti že sama po sebi dobro pripravljena na razne grožnje iz okolja. Samoumevno je, da pričakujemo vzdržljivost in dolgo življenjsko dobo tudi v primeru, da so vrata stalno na udaru sonca, vetra in dežja. Če pa imamo v mislih predvsem vlomilce in druge nepovabljene goste, je treba posebej izbrati ustrezna protivlomna vrata. Ta so opremljena s sistemom, ki preprečuje enostaven vlom. Kombinira se še z dobro ključavnico, pri čemer imamo več možnosti za elegantno odklepanje in zaklepanje. Najbolj priljubljeni so še vedno ključi, imajo pa sodobna protivlomna vrata več opcij, tudi odklepanje s prstnim odtisom ali kar s prepoznavanjem obraza. Večino dela pa protivlomna vrata opravijo s kakovostno in zanesljivo protivlomno zaščito v notranjosti vrat. Tam se nahaja ojačana plast, ki preprečuje vlom, zelo pozorni pa moramo biti tudi pri vgradnji ojačanih podbojev, ki bi lahko bili šibka točka. 

Največ dela bomo imeli z zaščito objektov, ki jih ne moremo imeti povsem pod nadzorom. Tako imajo še zahtevnejšo nalogo vrtna, dvoriščna in garažna vrata ter druga vrata, ki so stalno izpostavljena morebitnim nepridipravom. Predvsem za garažna vrata imamo na voljo veliko posrečenih opcij s protivlomnimi sistemi. Seveda lahko odlike vrat v takšnem okolju dopolnimo tudi z drugimi sredstvi za preprečevanje nepooblaščenega dostopa, uporabimo lahko kamere ali osvetlitev s senzorjem gibanja.