Izpušni sistemi

Izpušni sistemi nikakor ne smejo biti preglasni, saj je to znak za njihovo pretirano iztrošenost. Star in obremenjen izpušni sistem namreč postane zelo glasen. V primerjavi z novimi avtomobili, kjer se izpušnega sistema skorajda ne sliši, je obrabljen izpušni sistem zelo moteč med delovanjem avtomobila. V kolikor pri opažanju glasnega zvoka ne ukrepamo, se nam čez čas lahko določeni deli izpušnega sistema celo odlomijo in odpadejo.

Izpušni sistemi, ki ne delujejo dobro, pa nevarno onesnažujejo svojo okolico, zato je vožnja z avtomobilom s slabim izpušnim sistemom tudi kazniva. Zato je dobro, da ko zaslišimo neprijetno hropenje izpušne cevi, svoj avtomobil odpeljemo na strokovni pregled celotnega podvozja.

Izpušni sistemi so namreč nameščeni po večji površini avtomobilskega podvozja, zato bo natančen pregled trajal kar precej časa. Vendar nas bo to rešilo gotove okvare izpušnega sistema, kar nam bi posledično ustvarilo več stroškov. Kot lastnik avtomobila pa si tega ne želimo in ravno zato je pomembno, da takoj urgiramo in rešimo nastalo situacijo.

Filter trdih delcev je obvezen del izpušnega sistema

Filter trdih delcev je že vrsto let nujen del vsakega izpušnega sistema dizelskih avtomobilov. Dizelski motor ustvari pri svojem delovanju preveč trdih delcev, ki so zelo škodljivi za okolje. V kolikor avtomobili ne bi imeli nameščenih filtrov za trde delce, bi vozniki med vožnjo zastrupljali naravo in sebe.

Filter trdih delcev žal tudi ne trajajo za vedno. Po določenih letih vsakodnevne vožnje z avtomobilom, jih moramo zamenjati ali pa zelo dobro očistiti. Čeprav imajo najnovejši avtomobili vgrajen tudi sistem za samodejno čiščenje, se po določenem času zamašijo in nam ne morejo več nuditi dobre funkcionalnosti.

Filter trdih delcev moramo pravilno oskrbeti tudi če imamo nov avtomobil. Pomembno je, da se pravočasno odločimo, ali bomo filter kemično očistili ali pa ga bomo kar takoj zamenjali z novim.