Izdelki iz lepljenega lesa

Za razliko od ostalih lesenih materialov je ravno tako imenovani lepljen les najbolj odporen na obrabo. Pri tem lesnem polizdelku je relativno velika vzdržljivost posledica tega, da je lepljen les vedno spojen z močnim lepilom in tako, da nikoli ne more priti do vzdolžne cepitve. Lepljen les, cenik katerega pokaže na kvaliteto, ki jo ta premore, se pojavlja v čedalje večjem deležu med vsemi lesnimi izdelki. Ker pa je to le ena od oblik lesa, ki jih uporabljamo, se veliko ljudi niti ne zaveda pomembne razlike, ki tiči v uporabi in izdelavi lepljenega lesa.

Za lepljen les cenik kaže, da se ga precej visoko ceni, ker gre v osnovi še vedno za kompaktne kose masivnega lesa, ki morajo biti dovolj kvalitetni in vzdržljivi. Na seznamu za lepljen les cenik najdemo tudi veliko polizdelkov, ki jih sestavlja lepljen les. Cenik v več primerih ne sporoči vseh cen, ki bi jih mi potrebovali za natančen izračun, zato se je vsekakor potrebno posvetovati tudi s prodajalci oziroma asistenti pri prodaji.

Lepljen les cenik je odvisen tudi od vrste lesa in lepila. Lesna lepila morajo biti zelo močna, odporna na vlago in temperaturo ter zlasti čim bolj trajna. Veliko poliuretanskih lepil namreč sčasoma začne izgubljati svojo prožnost, kar se kaže v starostnem pokanju materiala. Zato je lepljen les, cenik katerega si moramo pogledati še pred dobavo, nekoliko bolj delikatna surovina, s katero moramo ravnati previdno. Pred nakupom je potrebno surov material preveriti na spojih, če je tam po kakšnem slučaju razpokan. To bi nakazovalo na slabše lepilo in take kose lepljenega lesa ni priporočljivo uporabljati v bolj obremenjenih aplikacijah, na primer pri kuhinjskih mizah. Mnogi mizarji lepljen les najraje pripravljajo kar sami, s čimer si vsekakor zagotovijo najboljši možen nadzor nad kakovostjo in ceno.