Hitra montaža notranjih senčil

Senčila so zelo pomemben del stanovanjske opreme. Z njimi lahko na različne načine uravnavam količino sončne svetlobe, ki prehaja skozi okna v notranjost prostorov. Zato pridejo senčila še kako prav zlasti poleti, ko je sončno sevanje zelo močno, ter ponoči, ko se želimo znebiti svetlobe morebitnih uličnih svetilk, ki svetijo v bližini okna od spalnice. Nekdaj so se kot senčila uporabljale skoraj izključno samo zavese, danes pa obstaja precej več možnosti. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, predvsem pa glede na tip senčila ponujajo različne stile, ki jih lahko spretno umestimo v skladu z ostalo notranjo opremo in nam tako polepšajo stanovanje.

Za hitro montažo naknadno izbranih senčil se najbolj pogosto uporablja notranje žaluzije iz aluminijastih lamel. Take žaluzije so zelo enostavne tako za montažo, kot tudi za uporabo in vzdrževanje. Ker imajo zelo nizko težo, jih brez težav namestimo na okvir oken, pri čeme ni važno, iz katerega materiala so ta okna. Tudi za upravljanje oziroma prilagajanje količine svetlobe so notranje žaluzije zelo praktične. Le z vrvico na poteg in daljšo palčko za spreminjanje kota lahko nastavljamo kot lamel, ki določa stopnjo prehajanja svetlobe pri zaprtih žaluzijah. Hkrati pa lahko z vrvico posebej žaluzije tudi odpiramo in zapiramo do poljubne stopnje.

Še en zelo pogost način za omejevanje prehoda svetlobe v notranjost so roloji. To so preprosti zvitki platna, ki se po sprostitvi samodejno navijejo na pripadajoč valj, ki je napet z vzmetjo. Roloji so narejeni iz platna vseh možnih barv, nanj pa lahko nanesemo tudi unikatne poslikave ali vzorce. Zato se, za razliko od notranjih žaluzij, roloje večkrat uporablja v polprosojni obliki, ki prepušča vsaj malo svetlobe. Na ta način lahko roloji ustvarijo in pričarajo pravo čarobno vzdušje v prostoru, saj sončna svetloba še dodatno poudari barve roloja, ki kar žarijo.