Hibridna toplotna črpalka

Hibridna toplotna črpalka je veliko ljudem še precej nepoznana. Kupci jo v večini primerov zamenjujejo s plinsko toplotno črpalko, ki pa je popolnoma drugačna. Izdelana je namreč iz električne toplotne črpalke in iz kondenzacijskega plinskega kotla. Ker ima vgrajen pametni avtomatski nadzorni sistem, je izredno učinkovita, kar je za uporabnike zelo pomembno. Ta model toplotne črpalke ima namreč le en cilj in sicer da s pomočjo obeh tehnologij, ki izmenično kombinirata dva toplotna vira, poveča prožnost delovanja naprave. 

Hibridna toplotna črpalka ponuja torej dve tehnologiji, ki imata vsaka svoje prednosti pa tudi slabosti. Dobro je, da poznamo vse, saj se bomo le tako lahko odločili, ali je model primeren za nas ali ne. Njena glavna in najpomembnejša prednost je v tem, da ima sposobnost kar dveh različnih ogrevalnih sistemov. Poleg tega pa lahko uporablja za ogrevanje tudi tople zrak iz zunanjosti. 

Hibridna toplotna črpalka pa ima seveda tudi precej pomembno pomanjkljivost. To pa je potreba po priključitve celotnega sistema na plinovod oziroma na ustrezen plinohram, če ne živimo v mestu. 

Klimatske naprave morajo biti ustrezno nameščene

Klimatske naprave se morajo pravilno umestiti v prostor, saj bodo le tako lahko optimalno delovale in hladile oziroma ogrevale prostor. Pomembno je, da se pri nakupu pogovorimo in posvetujemo z instalaterjem, ki nam bo zagotovo znal svetovati o primernih mestih znotraj našega stanovanja. Če boo klimatsko napravo namestili na primeren kraj, si bomo zagotovili nižjo porabo energije, saj bo na pravi lokaciji hitreje ohladila stanovanje. 

Klimatske naprave bodo tako ljudje znotraj stanovanja zagotavljale bolj udobno bivanje, saj bodo stanovanje hitreje ohladile ali ogrele. Najpomembneje pa je, da nas med delovanjem s pihanjem hladnega zraku ne bodo motile. 

Klimatske naprave so v določenih primerih popolnoma nadomestile klasičen način ogrevanja, saj so uporabniki ugotovili, da s pravilno pozicijo enostavno in hitro segrejejo vse prostore po izredno ugodni ceni. 

Toplotne črpalke postajajo vse bolj priljubljene naprave za ogrevanje. Zanje se ne odločamo samo zaradi dostopne cene, temveč tudi zaradi številnih drugih prednosti. Na dolgi rok boste v primerjavi z drugimi načini ogrevanja prostorov in vode lahko prihranili izjemno veliko denarja.

A pri izbiri toplotne črpalke je tako kot pri drugih izdelkih. Izjemno pozorni boste morali biti tudi na izbiro samega proizvajalca.

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in vode

Toplotne črpalke za ogrevanje vam odlično služijo vrsto let, a to je zlasti odvisno od več kriterijev. V prvi vrsti si boste morali najti dobrega ponudnika, ki vam bo lahko omogočil nakup kakovostne toplotne črpalke za ogrevanja priznanega proizvajalca, na primer proizvajalca Panasonic.

Nato je pomembno, da toplotno črpalko pravilno vgradite in dobro poskrbite za njeno vzdrževanje. Le na ta način vam bodo toplotne črpalke dobro služile in poskrbele za primerno ogrevanje prostorov pa tudi sanitarne vode.

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in vode so vam na trgu na voljo v več vrstah. Katera je najustreznejša za vas in zakaj, pa vam bo pomagal razkriti dober ponudnik. Z njim se lahko povežete kar s pomočjo spleta. Najprej ga prosite, naj vam pošlje ponudbo, nato ga povabite na lokacijo, kjer si želite postaviti toplotno črpalko.

Na izkoristek ogrevalnega sistema vplivajo različni dejavniki, saj ima takšen sistem več elementov. Zelo pomemben je seveda vi energije, saj ta predstavlja tudi največji strošek, tako pri nakupu in vgradnji opreme kot tudi pri dolgoročni uporabi. A če učinkovitega vira energije ne bomo kombinirali z učinkovitimi grelnimi telesi, lahko na odličen dolgoročni izkoristek kar pozabimo.

Najbolj priljubljena izbira tistih, ki želijo doseči najboljši izkoristek pri ogrevanju svojega stanovanja, je toplotna črpalka. Ta se odlično izkaže in na dolgi rok dejansko ponuja opazen prihranek, a le, če deluje v prilagojenem sistemu, ki omogoča kar najboljši izkoristek tega vira energije. Oprema mora biti med seboj usklajena, da lahko vsak element optimalno deluje. Ne moremo pričakovati, da bo kar vsaka črpalka dobra za vsak sistem – za radiatorsko ogrevanje je recimo primerna le visokotemperaturna toplotna črpalka, ki lahko zagotovi zadostno temperaturo vode za učinkovito delovanje radiatorjev. Visokotemperaturna toplotna črpalka je resda nekoliko bolj potratna od nizkotemperaturnih izvedb, pa tudi ogrevanje nima tako prepričljivega izkoristka, a vsekakor je pomembno, da je oprema usklajena in zagotavlja kar najboljši učinek glede na svoje zmogljivosti in omejitve. Visokotemperaturna toplotna črpalka je tudi bolj vsestranska in jo lahko uporabljamo za različne namene, čeprav morajo biti tudi v tem primeru drugi elementi sistema dobro prilagojeni tem nalogam.

Najboljši izkoristek sicer ponujajo tista grelna telesa, ki jih lahko uspešno ogreva nizkotemperaturna toplotna črpalka. Posebej priljubljena opcija je talno ogrevanje, ki ima mnoge prednosti, predvsem pa s svojo zasnovo omogoča učinkovito ogrevanje prostorov že pri nižjih temperaturah. Tako toplotna črpalka ne bo posebej obremenjena, saj vode za ogrevanje ne bo treba segreti do zelo visoke temperature. Občutek topline v prostoru lahko dosežemo pri nižji temperaturi, s tem pa zagotovimo tudi odličen izkoristek in opazen prihranek na dolgi rok. Na voljo so tudi nekateri drugi nizkotemperaturni sistemi, ki jih lahko dobro izkoristimo.