Funkcionalna oprema stanovanja

V stanovanju si lahko pri izbiri pohištva in opreme privoščimo nekaj več svobode, vseeno pa pri tem ne smemo pretiravati – še vedno namreč potrebujemo opremo, ki bo svojemu namenu odlično zadostila, da bomo lahko v domačem okolju bivali udobno in varno. Najprej torej pomislimo na funkcionalne odlike, šele nato lahko eksperimentiramo z različnimi vizualnimi učinki in drugimi značilnostmi pohištva in opreme.

Nekateri kosi pohištva ne dopuščajo veliko prilagodljivosti. To je recimo pisalni stol, ki mora biti dobro prilagojen svojemu namenu. Čeprav so takšni stoli bolj značilni za pisarne in druga delovna okolja, so tudi v domačem stanovanju nepogrešljivi, v vsakem primeru pa opravljajo isto funkcijo – zagotavljajo udobno sedenje ob pisalni mizi, primerni so tudi za dolgotrajno uporabo. Jasno je, da ima pisalni stol zelo pomembno nalogo, pravzaprav lahko močno vpliva na vsakdanje počutje in tudi na dolgoročno zdravje uporabnika. To pomeni, da je smiselno prav pri tem kosu pohištva veliko prednost nameniti funkcionalnosti, saj so te odlike pri uporabi močno izrazite. Kar pa ne pomeni, da se pisalni stol ne bo lepo vključil v prostor, še vedno lahko dosežemo zelo posrečene učinke, saj imamo na izbiro zelo široko ponudbo.

Nekaj več prilagodljivosti dopuščajo stoli za jedilnico, ki jih ne uporabljamo tako dolgo, zato njihove funkcionalnosti ne pridejo toliko do izraza. Seveda morajo še vedno omogočati zanesljivo in udobno uporabo, a ker jih uporabljamo le za kakšno uro pri obedu, stoli za jedilnico običajno niso tako prilagojeni za dolgotrajno uporabo. Nekaj več poudarka lahko damo drugim značilnostim, predvsem pa pomislimo na vizualni učinek, ki ga dosežemo z uporabo takšne opreme. Ravno zaradi tega pa so stoli za jedilnico izredno vsestransko uporabni, saj se odlično izkažejo povsod, kjer potrebujemo zanesljiv stol za kratkočasno uporabo. Nič čudnega, da ti stoli pogosto zaidejo iz jedilnice in se uporabljajo tudi po drugih prostorih stanovanja.