Ergonomski stoli

Zdi se, da so postali ergonomski stoli vseprisotni povsod, kjer potrebujemo ustrezen sedež. Prav vsi stoli se oglašujejo kot ergonomski, ne glede na to, ali so res posebej zasnovani za udobno in zdravo sedenje, ali pa si prodajalci pač obetajo dodatnega zaslužka zaradi privlačnega zvena te besede. Ravno tu pa je tudi nevarnost za kupce – seveda je pametno izbrati ergonomsko opcijo, ki nenazadnje ponuja neprecenljive koristi za zdravje pri dolgotrajnem sedenju, ni pa to prava izbira za vsako ceno. Pravzaprav pri nekaterih stolih ergonomske lastnosti sploh ne pridejo posebej do izraza.

Stoli za jedilnico so recimo v uporabi le kratek čas, pri tem pa nismo posebej zahtevni. Ponujati morajo zadostno udobje in ne smejo ovirati obedovanja in drugih dejavnosti pri mizi. To nalogo bo uspešno opravil tudi čisto osnoven stol, zato so stoli za jedilnico pogosto precej preprosti, osnovno funkcionalnost pa dopolnjujejo z dovršenim dizajnom in usklajenostjo s preostalo opremo. Ni treba, da so ergonomsko oblikovani, saj že običajni stoli z normalnim naslonom zadostujejo tudi tej funkciji. Pri kratkotrajnem sedenju ergonomski stoli nimajo bistvenih prednosti, imajo pa lahko nekatere pomanjkljivosti – nimamo toliko izbire, pokvarijo podobo prostora, prav tako lahko omejujejo funkcionalnosti jedilniškega pohištva. Poleg tega so ergonomski stoli načeloma tudi dražji, kar je pri nakupu pohištva, ki ne bo izpostavljeno posebnim obremenitvam ali redni dolgotrajni rabi, seveda velika ovira. Bolje je, da so stoli za jedilnico v prvi vrsti prilagojeni zahtevam jedilnice, šele nato se odločamo še na podlagi drugih dejavnikov.

Ergonomski stoli so seveda neprecenljivi na delovnih mestih in v drugih okoljih, ki zahtevajo dolgotrajno sedenje. Spet pa velja omeniti, da gre za širok spekter. Tudi osnovni in cenovno dokaj ugodni stoli so lahko dobro ergonomsko zasnovani, medtem ko določeni direktorski stoli ponujajo primerljivo ergonomijo za bistveno višjo ceno. Izdelkov je veliko in nemogoče je posploševati, a treba bo izbrati previdno.