Epoksi premazConstruction worker coating epoxy paint at roof slab for water proof protection

Betonska plošča je že sama po sebi zelo dober tlak, ki ga lahko precej obremenimo in težko poškodujemo. Primeren je tudi za kakšno industrijsko okolje, predvsem pa v domačih delavnicah in garažah. V vsakem primeru pa je pametno premisliti še o kakšnih nadgradnjah, sploh če je možna kakšna enostavna možnost, ki hitro izboljša osnovne lastnosti betona. Odlično rešitev lahko ponudi epoksi premaz, ki je narejen prav za ta namen – izboljša osnovne lastnosti betonske površine in odpira nove možnosti pri uporabi tlakovanih površin.

Epoksi tlaki se izdelujejo v različnih izvedbah in ponujajo različne lastnosti. Sam premaz pa zgolj dopolnjuje lastnosti betona, torej se uporablja tam, kjer je površina že dovolj vzdržljiva in odporna. Epoksi premaz k temu doda nekatere dobrodošle prednosti, nima pa velikega vpliva na nosilnost in odpornost na mehanske obremenitve. Ponuja predvsem zaščito pred kemičnimi grožnjami, na primer razlitjem razredčil, olj in podobnih zadev, ščiti seveda tudi pred vlago. Poleg tega dodaja protiprašno zaščito, kar je v nekaterih okoljih zelo pomembno. V praksi pa je velika prednost pogosto tudi ta, da lahko epoksi površino veliko lažje in uspešnejše očistimo. Betonske plošče ne moremo dobro očistiti, pa tudi pri hitrem in površnem čiščenju lahko nastanejo težave. Epoksi premaz ustvari na površini betona gladek film, ki učinkovito zadržuje umazanijo in smeti, nato pa omogoča zelo enostavno in uspešno čiščenje.

V mnogih primerih je epoksi premaz že zelo dobra nadgradnja betonske plošče in ponuja vse potrebne prednosti za uporabo površine. Lahko pa se izkaže, da vseeno potrebujemo nekaj več funkcionalnosti, ki jih lahko ponudijo naprednejši epoksi tlaki. Takrat imamo na voljo druge rešitve, ki so sicer dražje in nekoliko bolj kompleksne za izdelavo, a seveda v končni fazi ponudijo tudi bistveno boljši rezultat. Na ta način lahko dosegamo izjemno prepričljive učinke tudi na najbolj obremenjenih površinah.