Računalniška pomoč je v sodobnih podjetjih nadvse dobrodošla, sploh zato, ker imamo na voljo res pestro zbirko različnih orodij, ki nam ponujajo najrazličnejše funkcionalnosti. V nekaterih primerih se poslužimo preprostih orodij, s katerimi naslovimo kakšna posamezna opravila, a prav tako lahko izberemo obsežen poslovni sistem, s katerim smo tudi v večjem podjetju povsem pripravljeni na vsa mogoča poslovna opravila. Pravzaprav si na ta način lahko pomagamo tudi pri najpomembnejših poslovnih odločitvah, zato nikakor ne gre za trivialna orodja. Najboljši učinek seveda pričakujemo v primeru, da programsko opremo skrbno izberemo in učinkovito uporabljamo.

Enostavni poslovni sistemi

Morda bomo zadovoljni že s povsem enostavnim poslovnim sistemom, lahko tudi s takšnim, ki ponuja le posamezne funkcije. Ena teh je elektronski arhiv, ki že ponuja ključne prednosti za praktično vsako podjetje. Na ta način namreč elegantno poskrbimo za pomembno poslovno dokumentacijo, ki jo moramo zbirati in trajno hraniti. Poleg tega je seveda elektronski arhiv pripravljen tudi na shranjevanje raznih drugih dokumentov in informacij, tako da lahko funkcionalnosti takšnega orodja še dodatno izkoristimo. Elektronski arhiv je dober prvi korak na poti proti elektronsko podprtemu poslovanju, četudi gre za precej enostavno in osnovno funkcijo.

Nekoliko bolj razviti so dokumentni sistemi, ki nam pomagajo tudi pri obdelavi in uporabi shranjene dokumentacije. Predvsem so uporabni pri upravljanju poslovanja in vodenju projektov, saj imajo do dokumentacije dostop različni uporabniki. Tako omogočajo dokumentni sistemi hkratno delo na istih dokumentih, beležijo se spremembe in posodobitve, kar je v mnogih podjetjih ključna funkcija. Seveda pa so dokumentni sistemi uporabni tudi kot napreden elektronski arhiv, omogočajo namreč shranjevanje, razvrščanje in urejanje datotek, zelo hitro pridobimo podroben vpogled v zbrane informacije. Potencial je velik, če ga znamo izkoristiti.

Napredni poslovni sistemi

V večjih podjetjih se seveda uporabljajo napredni poslovni sistemi. Ti ponujajo popolno zbirko funkcij, ki pomagajo na praktično vsakem področju poslovanja, dobro se povezujejo tudi z drugimi programi.