.dvoslojni gotovi parket

Pri ponudbi različnih tipov parketov boste naleteli tudi na dvoslojni gotovi parket, ki je med kupci izjemno priljubljen. Takšna vrsta parketa je sestavljena iz dveh plasti lesa, in sicer iz zgornjega pohodnega sloga ter spodnjega nosilnega sloja.

Zgornji pohodni sloj je narejen iz plemenitega masivnega lesa, ki je debeline nekje največ do 4 milimetrov. Spodnji nosilni sloj pa je narejen iz lesa, ki ima precej manjšo gostoto. Je večje debeline, nekje največ do 6 milimetrov. Za spodnji sloj se praviloma najpogosteje uporablja smrekovina ali pa les breze.

Posebnost dvoslojnega gotovega parketa je križna sestava

Za dvoslojni gotovi parket je značilno, da je križno sestavljen oziroma da je aksialno osnovno tkivo zgornjega sloja položeno pravokotno na aksialno osnovno tkivo spodnjega sloja. Posledično takšna  vrsta dvoslojnega parketa predstavlja kot nekakšen vezan les, ki se mi precej poveča stabilnost.

Polaganje parketa zahteva kar nekaj osnovnega znanja

V prvi vrsti polaganje parketa od vas zahteva primerne in kakovostne materiale ter orodja, ne nazadnje pa tudi kar nekaj osnovnega znanja. Če takšnega dela do sedaj še niste opravljali, ga je vsekakor najbolje zaupati strokovnjakom oziroma učinkovitim parketarjem, ki si jih lahko najdete tudi na spletu.

Sicer pa polaganje parketa obvezno vključuje tudi preveritev tal. Ta morajo biti namreč obvezno ravna ter suha. Najbolje bo, da si pri tem pomagate kar z vodno tehtnico ter izravnalno letvijo. Če se na razdalji enega metra pojavijo odstopanja do več kot 4 milimetrov, morate tla obvezno popraviti z izravnalno maso.

Pri polaganju desk parketa je obvezna uporaba lesenih zagozd

Polaganje parketa torej vključuje številne materiale in pripomočke, med katerimi ne smejo manjkati niti lesene zagozde. Potem ko boste položili zvočno izolacijo, sledi pričetek polaganja parketnih desk. Pri tem obvezno uporabljajte lesene zagozde.

Lesene zagozde služijo odmiku od stene. Primeren stenski odmik je namreč nujno potreben zaradi širjenja ter krčenja parketnih desk.