Steklena drsna vrata 3

Drsna vrata najpogosteje videvamo v poslovnih prostorih, predvsem pa v komercialnem okolju, recimo v trgovskih centrih in prodajalnah. Imajo namreč mnoge prednosti, odlično se obnesejo pri privabljanju obiskovalcev in pri prepuščanju večjega števila ljudi. Te odlike v domačem stanovanju ne bodo prišle toliko do izraza, kar pa ne pomeni, da drsna vrata v takšnem okolju nimajo kaj iskati. Na voljo so nekatere izvedbe, ki so za stanovanje kot nalašč. Najbolj mamljive so gotovo tiste, ki odpravljajo glavno pomanjkljivost drsnih vrat za tovrstno uporabo, to je relativno visoka cena. Za napredna drsna vrata cena ni sprejemljiva in jih ne moremo enostavno namestiti v stanovanje, lahko pa se odločimo za kakšno cenejšo izvedbo.

Medtem ko se v poslovnih prostorih običajno uporabljajo steklena drsna vrata, je steklo v stanovanjskem okolju manj primerno. Seveda lahko ta material še vedno uporabimo za oblikovanje posrečenih svetlobnih učinkov, poleg tega je včasih koristno, da lahko vidimo skozi vrata, a te prednosti v stanovanju ne pridejo toliko v poštev. Predvsem pa je za drsna vrata cena precej višja, če se odločimo za stekleno izvedbo. Pogostejša so torej lesena drsna vrata, ki so cenejša in enostavnejša. Hkrati je les v domačem okolju veliko bolj posrečen, dosežemo lahko čudovite vizualne učinke, prinaša tudi občutek topline in domačnosti. Hkrati je za takšna drsna vrata cena nekoliko nižja, kar je še dodaten plus. Če bi vseeno radi koristili nekatere prednosti, ki jih imajo steklena drsna vrata, lahko najdemo dober kompromis v delni zasteklitvi. 

Ne glede na to, ali izberemo lesena ali steklena drsna vrata ali pa morda kakšno drugo izvedbo, imamo na voljo različne mehanizme za odpiranje in zapiranje. V stanovanju so pogosto dovolj že čisto enostavna drsna vrata, ki jih odpiramo ročno. Z učinkovitimi vodili ročno odpiranje ni problem, lahko pa seveda tudi v stanovanju vrata opremimo z električnim pogonom in jih odpiramo z gumbom ali pa se odpirajo kar samodejno s pomočjo senzorja gibanja.