Drevesnica

Če v neposredni bližini svojega doma ali drugega objekta nameravate zasaditi privlačno rastlinje, je drevesnica odličen naslov. Na tem mestu namreč lahko izbirate med široko ponudbo različnih rastlinskih vrst, ki so primerne tudi za živo mejo.

Drevesnica vam na primer omogoča nakup posebne vrste tise, ki je posebej ustvarjena za živo mejo. Takšna tisa raste rebrasto. Odlična izbira je tudi tako imenovana Lawsonova pacipresa, ki se priporoča zlasti tistim osebam, ki niso preveč navdušeni nad klasično vrsto ciprese.

Drevesnica je dobro založena še z drugimi vrstami rastlin, ki so prav tako dobrodošla izbira za živo mejo. Na razpolago so vam na primer češmin, gaber, pušpan, lovorikovec, liguster, španski bezeg. Najverjetneje ste za katero od rastlin slišali prvič in si zato niti približno ne predstavljate, kako izgleda. Vabimo vas, da obiščete spletno mesto ponudnika, kjer si lahko rastline ogledate nekoliko pobliže.

Različne rastline za živo mejo

Ob misli na živo mejo večina med vami zagotovo najprej pomisli na cipreso. A to še zdaleč ni edina rastlina pri nas in drugje po svetu, ki bi se koristno uporabljala v takšne namene. Če bi spoznali prav vse, bi se vam nekatere med njimi zagotovo zdele še veliko privlačnejše kot ciprese.

drevesnica-nasad-tise
Drevesnica z lepo urejenim nasadom tise.

Pa vendar, če se boste odločili za cipreso, si spodaj preberite nekaj zanimivosti.

Cipresa je dobrodošla izbira za živo mejo

Če se boste odločili za postavitev žive meje v okolici svojega doma ali pa kje drugje, je velika verjetnost, da vas bo pričela zanimati cipresa. Takšna rastlina je namreč več kot dobrodošla izbira za živo mejo. A pri tem boste morali imeti kar nekaj potrebnega znanja, če želite, da živa meja uspeva tako, kot ste si zamislili.

Cipresa se na trgu pojavlja v več vrstah, zato je že pred nakupom dobro vedeti, katera vrsta je najboljša oziroma najbolj funkcionalna. Ena od možnosti je na primer cipresa Smaragd.

Pomembno je tudi vedeti, kje se cipresa vzgaja, na kakšni razdalji se sadijo ciprese in kdaj se sadijo ter podobno.

Ciprese se lahko sadijo na različne razdalje. To je predvsem odvisno od same višine rastline, ki jo sadite. Ne nazadnje je razdalja med cipresami odvisna tudi od vaših želja – ali želite imeti popolnoma zaprto živo mejo ali vam je pomembnejši sam izgled. Sicer pa je najbolj priporočena razdalja med njimi nekje med 40 in 60 centimetri.

cipersa za zivo mejo
Lepo urejena živa meja s cipresami.

Vas zanima ureditev živa meja s tiso?

Tako je; tudi tisa se lahko uporablja kot živa meja. Živa meja tisa je pri nas precej priljubljena izbira. Vedeti pa morate, da gre pri tem za prav posebno vrsto tise. Če želite videti, kako se tisa obnese v vlogi žive meje, obiščite katero od drevesnic. Ker nam trenutne razmere ne dopuščajo hoditi prosto naokoli, lahko obiščete katero od drevesnic na spletu.

Tisa posebne vrste, ki je ustvarjena posebej za živo mejo, in še druge rastline za živo mejo so vam na ogled in za nakup na voljo tudi pri uveljavljenem spletnem ponudniku.

Priljubljene rastline za živo mejo so na primer še španski bezeg, liguster, lovorikovec, gaber, češmin, pušpan. Slednji sodi med vednozelene listnate rastline. Njegovi vršički so gosto razvejani in raste nekoliko počasneje. Enako priljubljen je gaber, saj velja za izjemno nezahtevno rastlino. Je trdovraten in lahko odlično uspeva na prav vseh vrstah tal.

Ne glede na to, katero rastlino boste izbrali za živo mejo, vam bo le-ta popestrila okolico vaše hiše, naredila vaš vrt bolj intimen in poskrbela za čudovito preživljanje prostega časa v družbi vaših najdražjih.