Dimniki

Dimniki so edinstveni in ključni elementi pri gradnji vsake hiše oziroma objekta. Pri gradnji hiše ali katerega koli drugega objekta je pomembno, da je dimnik primeren in seveda pravilno izbran glede na lastnosti objekta, kamor bo dimnik postavljen.

Dimniki morajo biti izbrani pravilno, saj so zelo pomembni, kot del ogrevalnega sistema. Če sami pri izbiri niste najbolj sigurni, vam bo pri izbiri pomagal strokovnjak, ki vam bo glede na vaše potrebe in lastnosti hiše oziroma objekta, znal najbolje svetovati pri vaši izbiri dimnika.

Dimniki imajo pomembno vlogo pri ogrevalnem sistemu, zato je seveda potrebno izbrati primernega ponudnika, ki vam bo nudil tudi druge dimniške storitve in rešitve v primeru komplikacij ali različnih težav.

Pozorni morate biti tudi na izbrano gorivo, ki ga boste uporabljali za ogrevanje vašega doma in različnih prostorov.  Upoštevati je potrebno tudi ali izbirate novi dimnik za novogradnjo ali pa za starogradnjo. Po navadi se pri vseh gradnjah priporoča trislojne montažne dimnike, saj so lahki , hkrati pa ne potrebujejo dodatnih temeljev.

Kazalo vsebine

Rozeta za dimnik

Rozeta za dimnik je pripomoček oziroma dodatna oprema, ki je nujna za pravilno in varno delovanje vsakega dimnika. Naj si bo to novi ali pa stari dimnik. Rozeta za dimnik mora biti izbrana pravilno, saj lahko ob nepravilni izbiri povzroča, kar nekaj neprijetnih težav. 

Če sami niste najbolj vešči pri izbiri, se za pomoč obrnite na strokovnjaka, ki vam bo glede nakupa rozete za dimnik znal najbolje svetovati.

Rozeta za dimnik je znana tudi pod drugim imenom in to je dilatacijska rozeta. Rozeta za dimnik ima zelo pomembno vlogo, saj je od nje tudi odvisno varno in pravilno delovanje dimnika. 

Primerno mesto za namestitev rozete za dimnik je med zgornjim robom zadnje tuljave dimniškega sistema. Pozorni morate biti na to, da je vstavljena vsaj 3 cm v notranjost keramične cevi. Tako bo rozeta za dimnik služila, kot zanesljiv kompenzator morebitne delatacije.