dimnikiClose-up detail of new modern house top with shingled red roof, high chimney, attic windows on clear blue sky copy space background. Professionally done roofing and construction work.

Verjetno redko opazite hišo ali poslovni objekt, ki bi bil brez dimnika. Vendar pa je potrebno vedeti, da dimniki niso le za okras, ampak predstavljajo pomemben del kurilnega sistema. Njihova najbolj pomembna naloga je, da odvajajo izpušne pline, ki nastajajo v ogrevalnih napravah oziroma kuriščih, kar lahko navzven opazimo v obliki dima. Speljani so iz kurilne naprave navpično navzgor v notranjosti objekta ali pa po njegovi zunanji strani in skozi streho.

Zaradi njihove pomembne vloge, je ključnega pomena, da so dimniki izdelani v skladu s strogimi evropskimi standardi, saj lahko v nasprotnem primeru pride tudi do požara in posledično temu večje materialne škode ali pa so celo ogrožena človeška življena. Zato je pomembno, da za izgradnjo dimnikov izberete preverjene ponudnike na trgu, ki imajo dolgo tradicijo in dolgoletne izkušnje na področju dimniških sistemov. To je garancija za varno, kvalitetno in obstojno gradnjo dimnikov.

Rozeta za dimnik ima pomembno prezračevalno vlogo

V dimniškem sistemu se poleg cevi nahajajo tudi drugi pomembni elementi, ki zagotavljajo nemoteno delovanje celotnega sistema. Eden izmed njih je tudi rozeta za dimnik, ki ima ključno prezračevalno vlogo za izolacijski material, ki se nahaja med notranjo tuljavo oziroma cevmi in zunanjim ovojem dimnika. Gre za pomemben element, ki mu je potrebno nameniti posebno pozornost, saj v nasprotnem primeru lahko pride celo do požara.

Rozeta za dimnik je valjaste oblike in se v zgornjem delu nadaljuje v ravno površino, ki je kompatibilna z zgornjo površino dimnika. Nahaja se tik pod vrhom dimnika, neposredno pod njegovim pokrovom in navzven ni vidna. Pod ravno površino ima več odprtin pravokotnih oblik skozi katere se odvajajo visoke temperature in prezračuje izolacijski material v dimniku. Podobno kot ostali elementi, je rozeta za dimnik izdelana iz nerjaveče kovine in je zaradi svoje vloge popolnoma plinotesna in odporna na ekstremne vremenske razmere.