Toplotne črpalke za ogrevanje 2

Pri izbiri toplotne črpalke za ogrevanje se gotovo vprašamo tudi po ceni. Gre namreč za drago opremo, za katero ni nujno, da povsem upravičuje svoje stroške. Ker imamo na voljo tudi mnoge druge ogrevalne sisteme, se včasih lahko izkaže, da je bolj smiselna izbira druge opreme. Dobro moramo torej premisliti, katera opcija ponuja kar najbolj upravičeno ceno – seveda se ne odločimo avtomatsko za najcenejšo možnost, ugotoviti moramo, pri kateri bomo za svoj denar dobili kar najboljši učinek.

Če se odločamo za toplotne črpalke, imamo že med temi kar nekaj izbire. Toplotne črpalke se razlikujejo po mnogih lastnostih, seveda tudi po ceni. Cena toplotne črpalke nam lahko veliko pove, čeprav lahko v vsakem primeru pričakujemo, da bomo lahko koristili nekatere ključne prednosti, ki so skupne vsem tem napravam.

Najcenejše toplotne črpalke

Če nam je cena toplotne črpalke posebej pomembna, se lahko posvetimo brskanju po nižjem cenovnem razredu. Tudi te naprave bodo sicer relativno drage, če jih primerjamo z nekaterimi drugimi ogrevalnimi sistemi, a ponujajo tudi boljše izkoristke in varčnejše ogrevanje na dolgi rok. Najcenejše toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo energijo iz ozračja, kar pomeni, da potrebujejo le kompaktno zunanjo enoto – ravno zato so tudi dokaj poceni, saj ni veliko stroškov z dragimi kolektorji ali zapletenimi gradbenimi posegi.

Druge toplotne črpalke

Včasih so boljša izbira druge črpalke. Toplotne črpalke za ogrevanje lahko uporabljajo tudi energijo iz zemlje ali podtalne vode, kjer so zaloge energije praviloma večje. Bo pa cena toplotne črpalke v tem primeru gotovo višja, saj bo tudi več dela z vgradnjo podzemnih kolektorjev oziroma z vrtanjem do podzemne vode.

Premisliti je treba, ali je cena upravičena. Visoki stroški niso nujno razlog za iskanje cenejših možnosti, saj je cena lahko upravičena in si kljub začetnim stroškom obetamo velike prihranke in odlično izkušnjo na dolgi rok.