Toplotna črpalka zrak zrak

Toplotne črpalke so na voljo v različnih izvedbah, od tega pa je v veliki meri odvisna cena nakupa in vgradnje ter seveda tudi zmogljivost in dolgoročni izkoristek. Pametno se je torej pozorno posvetiti izbiri prave toplotne črpalke – vsak tip lahko ponudi odličen izkoristek in popolno zadovoljstvo, kar pa je odvisno od okolja in načina uporabe.

Morda bodo najbolj privlačne črpalke, ki pri nakupu ne zahtevajo velike investicije. To je predvsem toplotna črpalka zrak zrak, ki je sorodna klimatskim napravam. Pravzaprav tudi mnoge klime omogočajo ogrevanje prostorov, delujejo celo po istem principu kot toplotne črpalke. Za ta tip je značilna zelo ugodna cena, tako pri nakupu opreme kot predvsem pri vgradnji – toplotna črpalka zrak zrak ima namreč enostavno zunanjo enoto, ki jo lahko brez večjih gradbenih posegov namestimo na pravo mesto. Že za kakšnih tisoč evrov si lahko obetamo dober učinek, seveda pa je ponudba tako široka, da lahko najdemo izdelke v različnih cenovnih razredih. V vsakem primeru je toplotna črpalka zrak zrak tista, ki je v izhodišču med ugodnejšimi. Kaj pa zmogljivost? Ker ta črpalka pridobiva energijo za ogrevanje iz ozračja, se bo v hladnih zimskih dneh morda nekoliko slabše obnesla in bo potrebno dogrevanje.

Bistveno zmogljivejše so druge izvedbe toplotnih črpalk, to je na primer toplotna črpalka zemlja voda, ki je med najbolj priljubljenimi tipi, po katerih posegajo zahtevnejši uporabniki. Res je sicer, da toplotna črpalka zemlja voda zahteva vgradnjo podzemnih kolektorjev, imeti moramo tudi zadostno neovirano zunanjo površino, a potem naprava zagotavlja zelo zanesljivo ogrevanje preko celega leta. Tudi hladne zime ne bodo problem, saj se v zemlji zadržuje zadostna količina energije. Je pa toplotna črpalka zemlja voda nekoliko dražja, sploh če prištejemo še stroške vgradnje. Končno razmerje med ceno in kakovostjo oziroma zmogljivostjo pa je seveda nadvse impresivno.