Digitalni tisk

V času, ko že praktično vse poteka digitalno, so takšne tudi fotografije. V primerjavi s starimi analognimi fotoaparati imajo sodobne digitalne različice nekatere odločilne prednosti, a tudi nekatere pomanjkljivosti – najbolj pereča je verjetno ta, da fotografij niti ne razvijamo več. Tako imamo na diskih cele kupe fotografij, dokler se te pomotoma ne izbrišejo ali pa nanje preprosto pozabimo. Seveda lahko to enostavno rešimo tako, da se odločimo za tisk fotografij, ki je ena izmed možnosti, ki jih ponuja digitalni tisk. Ker imamo na voljo napredne tehnike in vrhunske naprave za izdelavo takšnih izdelkov, je končni rezultat nadvse prepričljiv, predvsem pa dobimo trajen spomin, ki ga bomo občudovali veliko pogosteje kot slike na računalniškem disku.

Digitalni tisk ima to odliko, da je zelo natančen in kakovosten pri reprodukciji barvnih motivov, kar je za fotografije seveda idealno. Brez skrbi lahko pošljemo v tisk tudi zahtevnejše barvne motive, od profesionalne tiskarne lahko vedno pričakujemo brezhiben končni izdelek. Poleg tega digitalna tehnika tiska prinaša tudi druge prednosti, predvsem veliko mero prilagodljivosti – fotografije je možno natisniti v različnih formatih oziroma velikostih, kar odpira veliko novih možnosti. Na ta način lahko pripravimo fotografije za manjši album, večjo fotoknjigo, morda pa kar posterje ali drugo dekoracijo. V vsakem primeru je seveda pomembno, da je tisk fotografij dovolj kakovosten, pri večjih dimenzijah pa je veliko odvisno tudi od kakovosti samega posnetka.

Nadalje pa ponujajo tiskarji, ki izvajajo digitalni tisk, odlično izkušnjo še z nekaterimi drugimi odlikami. Ta tehnika je dokaj poceni, še posebej pri nižjih nakladah, ki so značilne za tisk fotografij. Delo je opravljeno hitro in brez večjih težav. Tako praktično ni izgovorov, vsak lahko pošlje v tisk dragocene družinske spomine in druge fotografije, ki bodo v fizični obliki veliko bolje izpadle. Za kar najboljšo izkušnjo se seveda splača izbrati profesionalnega tiskarja.