Brez potrate pri nakupovanju oblačil in perila

Pri raznih vsakdanjih opravilih potrebujemo različna oblačila, z garderobo pa se seveda prilagajamo tudi razmeram, ki se spreminjajo skozi letne čase. V praksi to pomeni, da imamo v omari vedno na voljo celo vrsto oblačil, ki čakajo na uporabo. Nakupovanje oblačil je pogosto zelo potratno, kakšne kose uporabimo le enkrat ali dvakrat, veliko oblačil se tudi zavrže. Splača se poizvedeti o nekaterih alternativnih opcijah, ki so bolj prijazne do ljudi in okolja, prinašajo pa tudi nekatere druge prednosti.

Rabljena oblačila

Oblačila, ki jih bolj malo uporabljamo, so pogosto odlično ohranjena. Namesto, da bi jih zavrgli, jih lahko brez težav prodamo ali podarimo. Ravno to pogosto naredimo, če imamo kakšne mlajše družinske člane ali sorodnike – znotraj družin so rabljena oblačila idealna rešitev, saj ni treba kupovati novih oblačil za otroke, ki vsak kos hitro prerasejo. Takšna oblačila so izvrstno ohranjena, saj tudi niso zelo rabljena. Predvsem pri mlajših otrocih in sezonskih oblačilih gre morda le za nekaj tednov uporabe, nato pa čez leto dni oblačilo že ni več zadosti veliko. 

Seveda so rabljena oblačila dobra izbira tudi za odrasle. Na voljo so različne ponudbe, tudi pri večjih in uveljavljenih trgovcih, tako da se splača poizvedeti, kakšne so možnosti na tem področju.

Izdelki za enkratno uporabo

Prav tako je pametno zmanjšati porabo izdelkov za enkratno uporabo. Pri teh si včasih ne predstavljamo alternativ, a te vseeno obstajajo. Omembe si zaslužijo predvsem pralni vložki in plenice, oboje lahko zelo učinkovito nadomesti izdelke za enkratno uporabo. Poleg tega so pralni vložki in plenice na voljo v dokaj široki ponudbi – ker gre za izdelke, ki morajo biti optimalno prilagojeni občutljivim delom telesa, je dobro imeti izbiro. Tako pralni vložki kot pralne plenice se odlično obnesejo, predvsem pa so z uporabnostjo preko daljšega časovnega obdobja bolj preudarna izbira.